Maia Sandu, Igor Dodon și ursul păcălit de vulpe
Situația politică în Republica Moldova s-a schimbat ieri radical. În mai puțin de o oră, Igor Dodon a fost pus cu spatele la zid, pierzând-și avantajul pe care îl avea, după ce Curtea Constituțională o obligase pe Maia Sandu să facă consultări și să țină cont de propunerea formalizată de către alianța majoritară din Parlament, PSRM-Shor.
Până ieri, Maia Sandu era în corzi. Șefa statului încasase câteva lovituri și demersul ei, de a forța anticipate prin numirea succesivă a doamnei Gavriliță pentru funcția de premier, eșuase. Juriștii PAS și strategii partidului greșiseră în demersul lor de interpretare a legii fundamentale iar Maia Sandu intrase într-o zonă gri, la limita Constituției.
Igor Dodon formalizase o majoritate, înaintase o propunere de premier, Mariana Durleșteanu, avea bază legală pentru a-i impune președintelui moldovean nominalizarea agreată de el.
Totul s-a schimbat într-o oră.
”Mâna invizibilă” care a acționat într-un plan de tip ”blitzkrieg” a schimbat paradigma jocului. Ce s-a întâmplat? Igor Dodon a rămas fără candidat pentru funcția de premier, iar Maia Sandu a avut posibilitatea să își nominalizeze propriul candidat.
În timp ce Igor Dodon era la consultări cu Maia Sandu, Mariana Durleșteanu a anunțat pe Facebook că renunță la candidatura sa pentru funcția de premier. Practic, PSRM-Shor nu mai aveau un candidat.
Anunțul făcut de Durleșteanu, în momentul în care Dodon era la consultări, acesta neștiind exact ce se întâmplă, a pus PSRM cu spatele la zid. Socialiștii și Dodon nu au mai avut posibilitatea să vină cu altă variantă de premier, să beneficieze de prevederile constituționale favorabile ce dau dreptul majorității formalizate să propună președintelui desemnarea candidatului propriu.
La conferința de presă care a urmat consultărilor dintre PSRM și Maia Sandu, Igor Dodon a părut confuz. A dat senzația că nu știe de retragerea lui Durleșteanu, spunând:
”Noi discutăm cu doamna Durleșteanu diferite scenarii. Vă spun, în Parlament există majoritate parlamentară și posibilitatea de a susține un prim-ministru”, a declarat el după care s-a pornit spre ieșire.
Imediat după finalul consultărilor, Maia Sandu a anunțat că îl desemnează pe Igor Grosu, omul ei de încredere, pe mâna căruia a lăsat și PAS-ul.
Scenariul a fost unul rapid, care a pus-o pe Maia Sandu în poziția avantajoasă. Pașii au fost simpli:
– Convocarea consultărilor – acestea nu au avut o temă dată. Președinția a comunicat sec doar că invită partidele la consultări, nu a spus tema. Pe parcursul consultărilor, conform declarațiilor participanților, nu s-a discutat despre varianta de premier ci doar despre variantele: guvern funcțional sau alegeri anticipate.
– Mariana Durleșteanu se retrage fix în momentul în care Igor Dodon era în consultări cu Maia Sandu.
– Maia Sandu anunță la mai puțin de 30 de minute de la finalul consultărilor numele candidatului pentru funcția de premier.
Personajul cheie – Mariana Durleșteanu. Cine a convins-o și cum a convins-o să se retragă nu mai contează. 1-0 în meciul Vest-Est. Maia Sandu-Igor Dodon.
Maia Sandu a jucat cinic, dar pragmatic. Nu există dubiul că nu a fost un scenariu bine pus la punct. Desfășurarea evenimentelor descrisă mai sus arată clar că a fost un joc bine organizat.
Sandu a ales să fructifice șansa pe care o are datorită retragerii lui Durleșteanu și și-a nominalizat omul de încredere la funcția de premier. În acest moment îi da șah lui Dodon, care dacă nu va vota guvernul Grosu va pune partidul în situația de a intra în alegeri anticipate.
Maia Sandu a jucat pragmatic, a exploatat șansa creată și dovedește că nu se teme de folosirea oricărei arme politice. A mimat niște consultări, doar pentru a putea să se înscrie în linia constituțională și pentru a exploata în timp util retragerea lui Durleșteanu. Surpriza a fost foarte mare, inclusiv pentru colegii ei de partid. Înainte cu doar două ore de desemnare, Grosu spunea că dorește ”întărirea guvernului demisionar”, iar Oazu Nantoi recunoaște că nu s-a vorbit acest scenariu în partid.
Pentru Igor Dodon urmează zile grele. Pavel Filip îl suspectează de blat, de înțelegere făcută pe sub masă cu Maia Sandu. La fel și cei de la SHOR. Probabil, este un sâmbure de adevăr. A fost o înțelegere între Maia Sandu și Dodon, în vederea stabilirii unui scenariu, doar că președintele în funcție l-a păcălit pe socialist, pe ultima sută de metri. De altfel, Dodon declara: ”Nu a fost o întrevedere ad-hoc, că uite eu m-am băgat între deputați, că mă duc la Maia Sandu. Am mers la această întrevedere convenită din timp cu un singur scop, să încercăm să găsim soluții în interesul cetățenilor fără a merge pe diferite procese juridice, fără a merge la Curtea Constituțională. Am avut o discuție bună de o oră și ceva, practic am convenit să mergem la anticipate. Maia Sandu vrea repede, dar eu am spus că mai bine în toamnă, să trecem de pandemie”.
Dodon a crezut că ajunge la un compromis cu Maia Sandu, dar retragerea lui Durleșteanu și desemnarea lui Grosu au fost mișcările care l-au făcut knockout pe fostul președinte.
Dodon este cu spatele la zid. Dacă nu votează guvernul Grosu, atunci se va ajunge la anticipate. Este în postura în care nu mai câștigă la Curte o eventuală decizie de contestare a decretului de desemnare a lui Grosu. Au fost consultări în urmă cărora a urmat o desemnare. Chiar dacă ele nu au respectat întru-totul protocolul privind consultarea făcută în scopul desemnării unei persoane. A pierdut avantajul tactic avut și dacă se va duce în anticipate, probabil va duce PSRM sub 25%.
În același timp, Dodon a pozat iar în omul politic care își trădează aliații. Încrederea partenerilor politici s-a prăbușit ieri. Dodon a crezut că poate ajunge la o înțelegere cu Sandu, dar aceasta l-a păcălit. Fostul președinte ar trebui să recitească povestea “Ursul păcălit de vulpe”.
65 comentarii