Igor Dodon, între creditul rusesc și realitate!
Puterea de la Chișinău a intrat în vrie. Președintele Dodon acționează haotic, dând dovadă de disperare, neștiind ce manevre să mai facă pentru a stopa pierderile de imagine pe care le-a suferit în ultima vreme.
Șicanele făcute medicilor români care au venit să salveze vieți în Chișinău denotă disperarea puterii de la Chișinău.
România a trimis 51 de cadre din care 42 de medici și asistenți medicali în Republica Moldova pentru a ajuta în lupta cu Covid-19. Încă de când au trecut granița, s-a încercat în fel și chip să se minimizeze valoarea simbolică a acestui gest. A început totul prin încercarea de a rupe coloana și de a-i trimite pe doctori în orașele de destinație, fără a fi făcută o primire oficială. S-a amânat ceremonia de primire, s-a întârziat din cauza unor măsuri organizatorice, iar medicilor români li s-au oferit locuri de cazare total necorespunzătoare. La un cămin fără toalete în camere, în condițiile în care acești oameni au nevoie să se dezinfecteze, să aibă condiții cât mai bune, pentru a rămâne ei sănătoși, ca să poată salva vieți.
Cine cunoaște un pic Republica Moldova știe că aceste lucruri nu se întâmplă fără ”indicații” de la cel mai înalt nivel. Moldovenii știu regulile de protocol, se organizează exemplar, atunci când vor și sunt gazde ospitaliere. Am avut prilejul să merg ca oficial, dar și să ajut la organizarea unor vizite și primirea unor oficiali români și știu foarte bine cum se desfășoară lucrurile. De aceea, nu cred niciun minut că a fost o proastă organizare. A fost doar o manevră pusă la cale pentru a șicana doctorii români, pentru a reduce vizibilitatea evenimentului.
De ce? Dodon este disperat.
A plusat atât de mult pe ajutorul rus, a încercat să creeze imaginea că Rusia este cea care ajută Republica Moldova și financiar și logistic, dar lucrurile nu stau chiar așa. S-a pus singur în ipostaza în care a construit un narativ UE-România versus Federația Rusă, iar acum vede că pierde, că nu poate fructifica nimic. A vrut să arate că Republica Moldova poate supraviețui doar cu ajutorul Federației Ruse și fără banii UE. E drept, el a fost izolat de Vest și i s-a spus foarte clar că Republica Moldova va primi bani condiționat, dacă face reformele la care s-a angajat. Doar că a venit criza, iar România, UE, SUA s-au activat, pentru a ajuta cetățenii statului moldovean.
În timpul pandemiei, dacă ar fi să evaluăm ajutoarele date de UE, România, SUA versus Federația Rusă, există un dezechilibru major. Vestul a dat și a ajutat mult mai mult decât Estul.
În timp ce UE a pus la dispoziție 87 de milioane pentru Moldova, pentru lupta împotriva Covid-19, în timp ce România a trimis 42 de medici, și a făcut o facilitate pentru ca statul moldovean să poată importa echipamente medicale, Federația Rusă a trimis câteva măști de protecție, a pus la dispoziție un avion pentru ca guvernul moldovean să aducă din China materiale sanitare și cam atât. FMI a pus la dispoziție un credit de 235 de milioane.
Problema principală pe care o are Dodon este neputința de a accesa împrumutul rusesc de 200 milioane de euro.
Igor Dodon a anunțat inițial un credit de 500 de milioane de euro pe care Federația Rusă l-a transformat într-unul de 200 milioane. La început s-a vorbit de un credit pentru a finanța lucrări de infrastructură. Este vorba însă de un credit total dezavantajos pentru statul moldovean, un credit scump. În acordul de împrumut semnat sunt condiții pe care niciun alt stat din lume nu le-ar accepta, care aduc atingere suveranității statului moldovean.
Aici mai multe despre dezavantajele acestui credit https://www.ziarulnational.md/veaceslav-negruta-explica-ce-nu-este-in-regula-cu-creditul-oferit-de-catre-moscova-lui-dodon-si-cu-rectificarea-bugetului-de-stat/
Ambasadorul SUA, Dereck Hogan i-a atras atenția lui Dodon și i-a spus, referindu-se la acest ajutor că: ”Orice asistență ar trebui să fie în concordanță cu protejarea suveranității Republicii Moldova”.
Curtea Constituțională a Moldovei a suspendat pentru moment acest împrumut. Imediat au început presiunile. De la mesaje politice venite din partea lui Dodon, de genul nu se vor mai putea plăti pensii și salarii dacă nu vine împrumutul, deși acesta are ca scop finanțarea unor investiții, până la atacuri dure împotriva judecătorilor. Opoziția din Moldova afirmă că judecătorii Curții sunt filați și înregistrați. Se fac niște presiuni inimaginabile pe acești oameni. PSRM a ieșit la atac prin declarații publice. Judecătorii au cerut public oprirea acțiunilor de intimidare.
Înalta Curte a spus că acestea ”afectează nu doar autoritatea Curții Constituționale și a judecătorilor ei, ci subminează și autoritatea Republicii Moldova ca entitate statală în fața propriului popor și în fața partenerilor internaționali”.
Presiunile lui Igor Dodon asupra judecătorilor de la Curtea Constituțională, dacă vor produce efecte, vor fi pentru el similare cu cele ale deciziei lui Plahotniuc de a anula alegerile din Chișinău. Un act profund nedemocratic, o linie roșie trecută, fapt ce nu va fi tolerat de nimeni. Ce a însemnat pentru Plahotniuc anularea alegerilor în Chișinău știm cu toți.
În acest moment, Dodon controlează aproape toate instituțiile statului. Curtea Constituțională a R Moldova pare a fi rămas singurul bastion, singura instituție care se opune în mod legal unui împrumut, care poate submina suveranitatea statului.
Pentru Dodon, blocarea împrumutului ar avea consecințe dezastroase.
A vrut acest împrumut ca să își facă jocul politic de care am vorbit mai sus, să arate că R Moldova poate supraviețui și fără ajutorul vestului, a vrut acest împrumut pentru a arată în campania prezidențială, ce va avea loc în această toamnă, că el poate asigura o relație bună cu Moscova. În final, acești bani sunt pentru campania electorală a lui Dodon, pentru a-l ajuta să câștige.
Consecințele negative, în planul imaginii, vor fi foarte mari. Strategia lui Est contra Vest nu va avea finalitate. Tot ce a construit în ultimii ani, se va dărâma ca un castel de nisip. Dar, vor mai fi și alte consecințe, la fel de dureroase. Putin va vedea că marioneta lui nu e în stare să controleze toate instituțiile, așa cum i-a promis.
Curtea Constituțională trebuie să reziste pe poziții. Să apere suveranitatea statului. Judecătorii trebuie să știe că nu sunt singuri în această luptă. Atât timp cât vor respecta legea, cât vor apăra interesul statului, vor avea de partea lor atât opinia publică din plan intern și extern, cât și cancelariile străine.
Poate este momentul ca CCRM să ”spele” rușinea unor decizii precum cea de la schimbarea regimului Plahotniuc sau a deciziei de acum câțiva ani, când lui Filat i s-a interzis dreptul de a mai fi desemnat și votat în Parlament pentru postul de Premier. Au fost momente când CCRM a dat dovezi clare că este partizană și joacă politic. Acum este un bun moment să arate că este independentă, că judecă având un singur stăpân: legea!
Va fi greu. Judecătorii vor avea de suportat în continuare o presiune inimaginabilă, dar nu va fi imposibil. Nu trebuie să se gândească la consecințele politice, ci doar la respectarea legii și consecințele deciziei lor pentru Moldova. Ei pot scrie acum istorie.
Datorită acestor lucruri, avem acum o astfel de atitudine la Chișinău, care a dus și la șicanele făcute doctorilor români. Dodon nu poate arăta moldovenilor ”măreția” Moscovei și, pe cale de consecință, nici el nu se poate hrăni la capitolul imagologic. Federația Rusă nu poate ține pasul cu Vestul atunci când vine vorba de a ajutor nici pe timp de criză, dar nici în vremuri normale.
11 comentarii