Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Ce va produce o amânare a deciziei privind începerea negocierilor de aderare a Moldovei la UE?

Ce va produce o amânare a deciziei privind începerea negocierilor de aderare a Moldovei la UE?

Amânarea deschiderii negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la UE va crea o mare problemă în societatea moldoveană, dar și partidului de guvernământ.
Aceasta nu va putea fi reproșată guvernanților moldoveni, dar asta nu înseamnă că nu va crea o problemă mare, iar în același timp va da muniție partidelor pro ruse.

Situația geopolitică este complicată, se discută la pachet despre Ucraina și Moldova, nu se poate face o extragere din acest tandem, nu există posibilitatea ca Moldova să fie admisă în timp ce Ucraina este lăsată pe afară.
Sunt trei factori extrem de complicați: situația războiului, jocurile politice din UE, interesele țărilor și jocul lui Putin cu ”țările prietene” din UE.
Este posibil și probabil ca în decembrie să existe o amânare, UE să nu adopte o decizie privind începerea negocierilor. Este foarte greu de crezut că anul viitor va fi un an în care vor exista mai multe șanse. În iunie sunt alegeri europarlamentare, se schimbă Comisia, nu poți prefigura cum va merge războiul din Ucraina, nu poți ști ce crize mai apar.

Decizia de amânare a deschiderii negocierilor o să aibă un efect negativ chiar în rândul electoratului PAS. În ultima vreme s-a plusat enorm pe această componentă. Campania din locale a avut ca linie de mesaj ”Echipa Europei”.
PAS a dat tot timpul mesajul ”suntem singurii parteneri de dialog ai UE”, încercând astfel să delegitimeze celelalte partide pro europene din opoziție. Chiar dacă nu poți reproșa PAS ului și Maiei Sandu un eșec în privința deschiderii negocierilor, asta nu înseamnă că nu va exista o dezamăgire și nu se va crea percepția ”nereușitei”.
Fenomenul va fi cu atât mai periculos pentru că partidele pro ruse vor putea duce mesajul clasic din războiul hibrid declanșat de Federația Rusă de mult timp: UE este o construcție doar pentru satisfacerea intereselor țărilor mari.

PAS este într-o situație complicată. Are probleme cu indicatorii privind ”justiția”. Nu sunt percepuți ca reformatori. 59% spun reforma este un eșec. 70% spun că Justiția a trecut sub controlul noii puteri.
Are probleme cu rezolvarea problemelor sociale. O mare parte a electoratului nu dă notă de trecere guvernului. Doar 25% cred că actualul guvern poate rezolva problemele economice, majoritatea acestora fiind votanți PAS.
Începe să își piardă și ”ascendentul moral”. În urma alianțelor realizate în local cu PSRM, PAS și-a încălcat propriile deziderate asumate. Când faci alianță cu partidul toxic, pe care l-ai acuzat de război hibrid, l-ai acuzat că a fost implicat în scheme de corupție, atunci proiectezi altă imagine, diferită de ce ai proiectat în ultimii ani. Dacă în 2019, când s-a făcut alianța cu PSRM, mulți au închis ochii pentru că vedeau o opțiune pentru a scăpa de regimul Plahotniuc, acum altul este contextul.

Decizia de amânare a începerii negocierilor privind aderarea la UE va reprezenta o lovitură și pe ultima dimensiune favorabilă PAS ului.
38% dintre votanți au încredere în PAS că va putea face demersurile necesare pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Acolo sunt și alți votanți nu doar ai PAS, care puteau eventual să dea un vot util în alegerile viitoare pentru partidul lui Igor Grosu.

Va fi o lovitură dată ”egoului” fiecărui cetățean moldovean care își dorește aderarea la UE. Fiecare dintre aceștia o va resimți la nivel personal. Iar emoția este mult mai puternică decât rațiunea. Ai putea spune că UE va compensa cu bani, cu ajutoare. Chiar dacă oamenii știu că Moldova e stat asistat social, atât timp cât banii veniți de la UE nu simt că îi ajută în mod real, nu îi simt în mod real, nu vor compensa prea mult efectul negativ.

Așadar, atributele principale de imagine se cam șterg de la zi la zi. Oamenii nu văd succesele promise, nu văd că trăiesc mai bine, iar cei care pozau în ”oameni integri” fac alianță și cu dracu’ pentru a-și menține puterea în unele raioane.

Este necesar ca PAS să își pregătească o campanie de ”damage control”, de atenuare a efectelor negative ce vor apărea în cazul unui eșec.
Va exista o nemulțumire, o dezamăgire și, în același timp, mulți nu vor mai vedea perspectiva. Pe buzele multor cetățeni va fi întrebarea: care este soluția reală de a ieși cu totul din zona de influență rusă? Care este soluția reală ca Moldova să aibă un viitor? Care este soluția ca Moldova să iasă din zona gri?
Aceste întrebări ar trebui să și le pună și statele membre UE, dar dacă ne gândim realist, fiecare stat se gândește întotdeauna la interesul propriu și apoi la interesul partenerului de dialog, iar în acest moment trăim în vremuri de război și lucrurile sunt și mai complicate!

 

sursa

[imas] realitatea socio-politica si percepția mass media_septembrie 2023

Lasă un răspuns