Barna sau Cioloș? Cine va câștiga președinția USR-PLUS?
USR-PLUS intră în proces de alegeri. Vor avea loc alegeri la nivel local, cât și la nivel central. În toamnă se va decide cine va conduce partidul pentru următorii ani.
Dan Barna și-a anunțat deja intenția, acum câteva zile, la Sibiu, spunând că: “Este un proiect la care am muncit foarte mult timp și doresc să duc mai departe acest proiect USR PLUS”.
Dacian Cioloș cochetează și el cu ideea și probabil își va anunța candidatura în viitorul apropiat.
Cine are mai multe calități, cine ar putea să conducă USR-PLUS și să maximizeze scorul partidului dintre cei doi?
Dacian Cioloș și Dan Barna se află cam la același scor în ultimul sondaj publicat de Curs, în februarie. Barna are 18% încredere și Cioloș 14%. Sunt cifre apropiate, care ne arată că și unul și celălalt sunt în cota partidului și nu există o diferență notabilă între ei ce ar putea să confere un avantaj. Amândoi comunică relativ bine, fără explozie, nu dau auditoriul pe spate, dar nici nu fac gafe majore.
Totuși, dacă analizăm aceste cifre și luăm în considerare faptul că Cioloș a fost premier, a avut altă expunere, altă platformă, am putea spune că de-a lungul timpului singurul care a crescut a fost la capitolul încredere a fost Barna. Cioloș avea la începutul lui 2015 peste 40% cotă de încredere. Până la urmă e normal ca odată ce nu mai ocupi o funcție, cota de încredere să scadă, dar Cioloș nu a reușit de-a lungul timpului să se mențină în locurile fruntașe în clasament.
Dacă ar fi să comparăm activitatea politică a celor doi, cum au reușit să își managerieze proiectele, putem observa următoarele:
Barna reușit să preia președinția USR, l-a scos pe fondatorul acestuia din conducerea partidului și a demonstrat că poate gestiona un partid complicat. USR a avut mult timp comportamentul unui ONG. De multe ori, am văzut că membrii USR puneau pe primul plan ”idealismul” și lăsau în plan secund ”pragmatismul politic”. Dezvăluirile din grupurile de comunicare ale partidului au adus în prim plan certuri interne, momente grele, acuze privind stilul de conducere al lui Barna.
Președintele USR a dat dovadă de maturitate politică și a acceptat să facă fuziunea cu PLUS, deși acesta era mai mult un brand decât un partid, tocmai pentru a nu pierde câteva procente. A cedat mult la negocieri, dar într-un final a ieșit bine.
Barna a reușit să țină partidul unit, a gestionat lucrurile și a reușit să ducă partidul la guvernare.
În acest timp, Dacian Cioloș a avut o misiune mult mai ușoară. PLUS nu a fost un partid cu adevărat. Puține filiale, puțini membri, cu o conducere formată mai mult din oameni care au fost miniștri în cabinetul Cioloș. PLUS a reușit să obțină în alianță cu USR mai mult decât ar fi putut obține singur. Cioloș nu a avut de gestionat tensiuni în partid, n-a trebuit să se ocupe de organizarea internă. De altfel, în percepția multor membri USR s-a născut ideea că a venit la ”masa cu bucate”.
Cum se comportă cei doi lideri în situații de criză?
Comportamentul liderilor în situație de criză este extrem de important pentru că dezvăluie atât trăsăturile de caracter dar și calitățile de lider pe care aceștia le au sau nu le au. Pentru membrii de partid, este vital ca liderii să le inspire atât capacitatea de a conduce partidul spre victorie, cât și abilitatea de a gestiona momentele grele în care un partid poate ajunge, mai ales când este la guvernare.
În criza ”Voiculescu” am putut vedea că Dan Barna a fost pe baricade zi de zi, a condus ostilitățile, a fost la negocieri și a încercat să facă un joc politic astfel încât să minimizeze pierderile, să nu pară că USR se dezice de Voiculescu și înghite tot ce îi impune PNL. Chiar dacă au fost niște greșeli făcute la început, amenințările privind ieșirea de la guvernare, într-un final, Barna a reușit să gestioneze lucrurile și să mențină coaliția de guvernare, obținând de la PNL promisiunea că demiterile guvernamentale se vor face după consultări în coaliție.
În tot acest timp, Dacian Cioloș a fost absent. S-a limitat la o comunicare pe Facebook și a lipsit de la negocierile liderilor politici. De altfel, se pare că acesta este comportamentul de zi cu zi al lui Cioloș atunci când este o criză, îl lasă pe Barna să gestioneze, să fie ”pompierul de serviciu”, el preferând să nu se implice.
Liderii USR-PLUS au de făcut o alegere importantă în septembrie. Liderul formațiunii va avea de gestionat un proces greu. În 2024, vor fi alegeri locale, alegeri parlamentare cât și prezidențiale. USR-PLUS nu va mai avea atuul pe care l-a avut acum, ”oameni noi în politică”, va conta enorm dacă liderii acestuia vor dovedi în acești ani că pot guverna bine, că au specialiști.
USR-PLUS va ieși din perioada romantică după acest Congres și va trebui să se consolideze ca partid, să își întărească structurile locale, să învețe să fie mai pragmatic.
Barna are în acest moment mai multe atuuri pentru a consolida USR-PLUS, dar militanții acestei formațiuni vor decide acest lucru în septembrie.
5 comentarii