Ciolacu va avea soarta lui Dăncilă. Președinte pentru o perioadă scurtă de timp!
În PSD încep jocurile pentru președinția partidului. Marcel Ciolacu a afirmat că va candida la alegerile interne, care probabil se vor desfășura în luna iulie. În acest moment, se pare că nu va exista și un al doilea candidat, iar Ciolacu va putea să câștige fără probleme. Chiar dacă există președinți de filiale județene nemulțumiți de evoluția partidului, nu există acum un lider puternic în interior care să poată capacita organizațiile și să preia frâiele partidului.
Dragnea a ținut partidul cu mână de fier. A înlăturat principalii opozanți, a pus la conducerea filialelor oameni obedienți. A contat mai mult loialitatea față de lider și mai puțin competențele politice. Fostul președinte de partid a avut toate pârghiile de putere. El numea premierul, el îl schimba, el controla numirile pe funcții, el controla accesul la putere și la fonduri.
Odată cu plecarea lui, la vârful partidului s-au creat mai multe fracturi. Fosta echipă a liderului a făcut un pas în spate după scorul slab de la europarlamentare și după încarcerarea lui Liviu Dragnea.
Inițial s-a mers pe o variantă de tranziție. Dăncilă a fost aleasă președinte, dar asta pentru că era premier în funcție și pentru că se apropiau alegerile prezidențiale. Imediat după ce a pierdut prezidențialele a pierdut și funcția de președinte PSD.
Există toate șansele ca Ciolacu să aibă soarta lui Dăncilă. Să fie un președinte cu un mandat scurt. S-ar putea ca mandatul lui Marcel Ciolacu să dureze până după alegerile parlamentare și formarea noului guvern. Tabăra lui Dragnea așteaptă acum, știe că nu e momentul să revină dar, după ce social democrații vor înregistra un nou eșec, vor putea veni să preia conducerea partidului. Social democrații și-au sacrificat întotdeauna liderii care au pierdut alegerile. Este partidul în care președintele nu rezistă decât dacă duce organizația la putere.
Șansele ca PSD să ajungă la guvernare sunt aproape zero. Așa cum sunt scorurile partidelor la acest moment, putem observa că se poate crea o alianță între PNL și USR. Liberalii sunt în poziția cea mai avantajoasă. Sunt primii în sondaje și chiar dacă nu vor avea scorul de acum și în alegeri, îl au pe Iohannis care va desemna premierul. Din punct de vedere al poziției pe care o au în jocul de putere, au două avantaje incontestabile, au de partea lor președintele României și sunt principalul partid de pe partea dreaptă. Datorită primarilor în funcție și a exercitării actului guvernării vor putea păstra un avantaj mare față de USR. Vor fi principalul partid de dreapta și după alegeri și, chiar și în scenariul puțin probabil în care PSD va obține primul loc, liberalii vor putea forma o majoritate parlamentară cu USR și eventual un partid din categoria celor care vor lua 5-7% ( UDMR, PMP, PRO România).
La acest moment, se poate observa în aproape toate sondajele, și cele realizate de casele independente și cele realizate de casele apropiate PSD, că social democrații nu reușesc să treacă de 30%.
Deși se află în opoziție, social democrații nu pot capitaliza. Nu pot încă să crească. Este prea devreme. Perioada Dragnea este încă vie în memoria multora. Trecerea de la un discurs agresiv împotriva Justiției, a valorilor UE, la unul mai ponderat a produs o rupere chiar în interiorul electoratului social democrat. După ce vreme de câțiva ani PSD și-a mobilizat electoratul cu un gen de discurs, acum mulți dintre aceștia văd că li se livrează alt produs.
Ciolacu nu este un lider de forță. Este necarismatic, nu transmite încredere. Este varianta Dăncilă în pantaloni, dar fără să aibă alura de ”victimă”.
Ciolacu poate fi cel mult un președinte ”pentru liniștea PSD”, pentru a ține un echilibru pe o perioadă limitată, dar nu pentru a duce partidul la putere.
Din 2012 social democrații au fost la putere, cu o pauză foarte scurtă, pe vremea Guvernului Cioloș, dar și atunci și-au păstrat oamenii în structurile descentralizate, ba chiar au avut oameni și în Guvern. Chiar dacă nu mai aveau puterea totală în executiv, știau că e un compromis pentru un an de zile.
Acum va veni o perioadă în care vor avea de stat câțiva ani în opoziție. Greu de acceptat pentru un partid ca PSD, greu de acceptat ca după alegeri, liderii filialelor județene să accepte în fruntea lor un lider ca Ciolacu. Acesta nu va putea oferi nici sentimentul că îi va duce la putere, nu va putea oferi guvernarea și nici ”protecție” în fața Justiției, așa cum au promis alți lideri social democrați pentru a se putea menține la putere.
Așadar, chiar dacă va câștiga președinția partidului la congresul din iulie, Ciolacu nu va avea mijloacele necesare pentru a-și putea menține scaunul. Va fi doar o chestiune de timp, până când liderii radicali, care astăzi stau în spate, vor scoate săbiile din teacă. Eșecul PSD în alegerile din toamnă va echivala cu eșecul lui Ciolacu și aruncarea lui peste bord.
21 comentarii