Cine a câștigat și cine a pierdut în 2019?
Anul 2019 a fost un an extrem de zbuciumat din punct de vedere politic pentru Republica Moldova. Am avut două rânduri de alegeri, parlamentare și locale, cu alianțe construite peste noapte, cu schimbări de guvern, cu răsturnări de situație și cu prăbușiri în sondaje.
Este foarte clar că acesta a fost anul PSRM și al lui Igor Dodon. Ei sunt câștigătorii detașați. Partidul pro rus a obținut un scor bun la alegerile parlamentare din februarie, 32. 4%, a avut o performanță foarte bună și în alegerile locale, unde a obținut un număr de 206 mandate de primar și un scor politic de 28.5 la Consiliile de Nivel 1. Un plus mare pentru PSRM este faptul că a putut câștiga pentru prima dată, după ce Republica Moldova s-a declarat independentă, primăria orașului Chișinău.
PSRM a reușit să ocupe poziția de speaker al Parlamentului, prin Greaceanîi, și continuă să guverneze. În acest an, socialiștii au reușit să ia toată puterea în Republica Moldova. Dacă la începutul anului, PSRM a încheiat o alianță cu blocul ACUM, condus de Maia Sandu și Năstase, la puțin timp au răsturnat Guvernul Sandu, cu largul concurs al acesteia și și-au impus premierul, pe Ion Chicu. PSRM se menține în topul preferințelor, având la acest moment un scor de 38.3% din preferințelor celor care au o opțiune de vot, conform sondajului IMAS, realizat zilele trecute.
Igor Dodon a fost conducătorul de facto al partidului, a reușit să își numească oamenii în toate punctele cheie, în structurile de forță, și-a învins adversarii politici și reușește să se mențină la o cotă foarte bună în sondaje. În acest an, Dodon a reușit să iasă și din izolarea diplomatică impusă de Vest, având mai multe întâlniri cu reprezentanți ai Occidentului.
Conform sondajului IMAS, activitatea lui Dodon este apreciată drept bună de 46.4% din respondenți.
La polul opus rezultatului obținut de Igor Dodon este Vlad Plahotniuc. El este cel care a ieșit cu totul de pe scena politică, după ce a fost nevoit să fugă din țară. Deși a câștigat un mandat de parlamentar pe sistemul de vot uninominal cu peste 70%, el a trebuit să plece în momentul în care s-a semnat acordul între ACUM și PSRM. În acest moment el se află, conform unor surse din presă, în SUA. Procurorii au emis mandat de arestare pe numele său.
Cu toate că Plahotniuc poate fi trecut în topul pierzătorilor anului 2019, partidul său nu a căzut atât de mult, PDM este în continuare a doua forță parlamentară. În alegerile din februarie au reușit să obțină 24.7% din voturi.
Deși au trecut printr-o criză după plecarea lui Plahotniuc, partidul a reușit să obțină în alegerile locale cel mai mare număr de primari, 261, obținând și un scor politic la Consiliile de nivel 1 de 25.7%.
Partidul este condus în acest moment de Pavel Filip, fostul premier, și chiar dacă există mai multe grupări în interior, PDM a obținut locul de partid “balama”. Are o poziție privilegiată. Poate susține sau poate da jos un guvern, în funcție de interesul politic. Democrații au reușit să iasă din ”izolarea ” politică, după ce fuseseră împinși în această poziție de alianța ACUM-PSRM. Guvernul Chicu a fost instalat cu voturile democraților.
În acest moment, PDM are în intenția de vot 13.5%, fiind al treilea partid în opțiunile electoratului, după PSRM și PAS.
Dacă analizăm partidele politice și prin prisma ”așteptărilor și a proiecțiilor” putem afirma că PDM se află pe o poziție mult mai bună. Foarte mulți se așteptau că după plecarea lui Plahotniuc, partidul să se prăbușească, chiar să se dezintegreze. Cu toate acestea, faptul că a reușit să fie primul partid clasat la alegerile locale, la mandate de primar obținute, faptul că a reușit un scor politic bun, precum și faptul că a reușit să iasă din ”izolare” ne arată că nu putem să îi trecem pe locul 1 la pierzători.
Locul 1 la capitolul pierzători îl ocupă cu brio Andrei Năstase. Indiferent dacă analizăm prin prisma rezultatelor sau prin prisma” așteptărilor”, acesta a reușit o contraperformanță rar întâlnită.
Năstase a pierdut primăria Chișinău, mandatul de parlamentar, mandatul de ministru de interne, ocupând acum funcția de consilier municipal.
Într-adevăr, partidul său a intrat în Parlament și are acum 11 deputați, după ce a candidat împreună cu Maia Sandu, sub sigla blocului ACUM.
Blocul ACUM a reușit o performanță bună. S-a clasat pe locul 3 la alegerile parlamentare, a obținut 24.3%. În alegerile locale, a ocupat același loc 3, obținând 172 mandate de primar și 23.02% la Consiliul de nivel 1.
Năstase, spre diferență de Maia Sandu, a primit un vot de blam de la electorat, a avut un eșec politic mare în momentul în care a pierdut primăria Chișinău în fața socialistului Ion Ceban. Dacă Maia Sandu a pierdut guvernul într-un război politic, într-adevăr după o asumare pripită, după un joc politic de-a dreptul prostesc, Năstase a resimțit faptul că cetățenii nu îi mai acordă încredere. Faptul că în primul tur al alegerilor pentru Chișinău a luat mai puțin decât partidul arată că nici măcar votanții alianței nu îi acordau încrederea.
PPDA, partidul lui Năstase, a scăzut la 2% intenție de vot. Dacă anul trecut, pe o măsurătoare făcută tot de IMAS, partidul său era la 6%, acum se vede clar că acesta nu mai poate capta voturi.
Chiar dacă gestul Maiei Sandu de a își asuma răspunderea a dus la prăbușirea Guvernului și pierderea puterii, aceasta a reușit să își mențină partidul la un procentaj bun de 27%. Cel care a pierdut cel mai mult din gesturile politice majore, semnarea Acordului cu PSRM și asumarea răspunderii pe Legea Procuraturii, este Năstase.
Probabil, acest lucru i-a creat și o frustrare imensă lui Năstase și de aceea în aceste zile asistăm la mesaje de delimitare a acestuia de Sandu, ca cele prin care ne spune că nu a fost de acord cu asumarea răspunderii.
Se observă că PPDA încearcă să se desprindă de PAS, dorind să facă un joc de unul singur. Nu mai apar împreună în conferințe de presă, Năstase trimite mici săgeți către Sandu, lasă de înțeles că ar putea candida la alegerile prezidențiale.
Năstase este un om politic consumat, care nu mai poate câștiga voturi. Ieșirea lui din ACUM nu i-ar aduce niciun plus, el nemaiavând capacitatea să convingă electoratul, mai ales acum după ce Plahotniuc a dispărut de pe scena politică.
Dacă am analiza evoluția blocului ACUM prin prisma rezultatelor, am putea spune că a reușit o performanță bună anul acesta, ocupând locul 3, intrând în Parlament și având pentru prima dată aleși locali. Însă, dacă facem o analiză prin prisma ”așteptărilor”, vedem că aceștia pot fi încadrați la pierzători. După ani buni de opoziție, după ce au ajuns la putere, să pierzi guvernarea doar după 5 luni se încadrează la un eșec major. Electoratul își dorește să își aducă reprezentanții la putere și aceștia să facă lucruri bune pentru ei, în niciun caz să cedeze puterea. La acest moment, se pare că Năstase decontează cel mai mult greșelile făcute, Maia Sandu rămânând încă într-o poziție bună, 42.1% dintre cetățeni spunând că ea a avut o activitate bună.
Dintre partidele mici, se poate remarca PUN, care a reușit la alegerile locale să obțină un număr de 7 primari.
Concluzionând, cifrele ne arată următorul clasament: locul 1 PSRM, locul 2 PDM, locul 3 ACUM. Indiferent de percepțiile analiștilor, ale ziariștilor sau cele de mesajele transmise de oamenii politici, aceasta este realitatea care nu poate fi combătută.
Dacă analizăm după ”așteptările” existente în electoratele formațiunilor, putem spune că cel care și-a înșelat electoratul cel mai mult a fost blocul ACUM, care a făcut o alianță contra naturii cu PSRM și care la puțin timp a pierdut și puterea. Compromisul făcut practic nu a fost generator de câștiguri, ci doar de pierderi. Nu s-a făcut un compromis (alianța cu PSRM) care să se soldeze cu niște rezultate concrete pentru electorat. Puterea s-a pierdut prea repede și astfel, la final, bilanțul este unul negativ.
Cel care au reușit să ”îndeplinească” așteptările electoratului a fost PSRM care s-a impus în alegeri, n-a decontat electoral alianța făcută cu ACUM și păstrează conducerea țării, având posibilitatea să își îndeplinească promisiunile.
44 comentarii