Maia Sandu arunca Guvernul în aer?
Maia Sandu, Premierul Republicii Moldova, a anunțat că își va asuma răspunderea pe schimbarea legii Procuraturii.
Sandu a postat un mesaj pe Facebook, prin care a spus că face acest gest deoarece:
”Am promis justiție adevărată atunci când am acceptat să fiu Prim-ministru. Acest obiectiv a stat la baza creării și menținerii majorității parlamentare – eliberarea țării din captivitate și construirea unei justiții adevărate, astfel încât Moldova să nu mai poată fi acaparată niciodată de hoți.”
Ce înseamnă aceasta? Dacă în termen de 3 zile nu se înregistrează o moțiune de cenzură în Parlament, proiectul devine lege și intră în vigoare. Dacă se înregistrează moțiunea de cenzură, aceasta trebuie dezbătută în Parlament cu maximă celeritate și, în caz că moțiunea de cenzură are susținerea a cel puțin 51 de deputați, Guvernul pică.
Gestul politic al Maiei Sandu este unul spectaculos, dar care poate arunca Moldova în aer.
Este un gest politic precipitat, hazardat, care poate avea consecințe total nefaste pentru țară cât și pentru blocul ACUM. Guvernul Sandu a fost nemulțumit de selecția organizată pentru desemnarea Procurorului General. Drept urmare, Ministrul Justiției, a declarat că va emite un ordin pentru anularea concursului. Este a doua oară când se anulează un concurs. Acum ceva timp, s-a anulat concursul de selecție de la Curtea Constituțională.
Maia Sandu vrea o lege schimbată, care să dea puteri sporite premierului în privința desemnării Procurorului General. Imediat, PSRM, partidul lui Dodon, a sărit ca ars și a acuzat-o pe Sandu de faptul că vrea să își subordoneze Procurorul General:
Bătălia pentru Justiție este una dintre cele mai grele bătălii în Moldova. Politicienii au fost învățați, de-a lungul anilor, să aibă la dispoziție un ”instrument” cu care să își facă jocurile. Arhitectura întregului sistem din Moldova este una croită acestui scop. Sandu Tănase, fostul Președinte al Curții Constituționale explică foarte bine acest lucru:
Maia Sandu știa, în momentul în care a făcut alianța contra naturii cu Igor Dodon, că nu stă la masă cu un sfânt. Atunci, Sandu a făcut un compromis major. S-a aliat cu un personaj care a crescut în regimul Voronin, când legea era facultativă și s-a ”maturizat” politic cu banii făcuți cadou de Moscova, care fie vorba între noi, reprezintă o infracțiune mult mai gravă.
A ales să facă acest pact nociv cu bună știință. Era normal ca Dodon să aibă un joc diferit, să încerce să preia cât mai multe din pârghiile puterii și să nu îi lase Maiei Sandu aceste instrumente. De altfel, i-a și reușit asta pe structurile de forță. A preluat tot ce se putea.
Faptul că Sandu vrea acum să rupă pisica este însă un gest care are consecințe grave din punct de vedere politic. După un ”mariaj” cu Dodon, nu poți să pleci cu ”integritatea” neafectată.
Gestul Maiei Sandu poate duce la căderea Guvernului.
Așa cum am spus, socialiștii nu vor să piardă controlul pe această pârghie, Procurorul General. În aceste condiții, există riscul ca ei să depună o moțiune de cenzură, ca Guvernul Sandu să pice și legea să nu fie aprobată.
Acest gest al Maiei Sandu vine și pe fondul în care în Parlament există o moțiune depusă deja de PDM. Cu alte cuvinte, opoziția vrea oricum să o trimită acasă. Exista deja intenția de a forța o cădere a Guvernului.
Gestul PDM este normal. Sunt în opoziție, foarte mulți dintre membri sunt alergați cu dosare penale, este deja o luptă pentru supraviețuire.
Maia Sandu se aruncă singură cu capul înainte. Gestul ei seamă cu o detonare în piața publică.
Pe ce se bazează Maia Sandu când face un gest atât de radical și ce obține?
Când ne întrebăm acest lucru, cred că trebui să analizam trei scenarii:
Sandu crede că moțiunea nu va trece.
Probabil, Maia Sandu crede că datorită pactului ruso-german, Moscova va ține în frâu PSRM și pe președintele Dodon.
Doar că, chiar dacă Moldova este condusă acum “prin proxy”, datele sunt schimbate. Dodon vine perfect întărit de ultimele alegeri. A câștigat și Chișinăul, PSRM este pe creștere. Coordonatele de acum câteva luni s-au schimbat. El poate face apel la Putin să îi dea mână liberă și să treacă la nivelul următor. Dacă ne uităm la declarațiile lui din ultima vreme, care sunau amenințător, pare că deja are un accept, nu par să fi fost doar un bluf.
Moscova și-a încălcat deseori promisiunile. Înainte să intre în Crimeea, promisese Vestului că va fi liniște. Și nu a fost. Dacă într-un caz de acel gen a încălcat înțelegerea, de ce nu ar face-o acum.
La toate acestea, se adaugă și voința liderilor PSRM. Au nevoie să știe că au imunitate și nu că se apucă cineva să îi alerge cu Procurorul General. Sandu forțează o ”asumare de răspundere”, forțează un succes, bănuind că PSRM nu va încerca să voteze împotriva unei astfel de legi.
Fals. Electoratului PSRM ”îi e în cot” de aceste teme. S-a văzut în ultimele alegeri. Altele sunt temele majore la care ei rezonează, iar PSRM nu ar avea nicio pierdere electorală majoră.
Dacă Dodon obține verde de la Moscova, o va răsturna imediat. Pentru electoratul PSRM, obișnuit cu liderii de forță, acest lucru, răsturnarea Guvernului, le va aduce un plus de imagine.
Sandu vrea asumarea Guvernului crezând că ea va câștiga dacă va fi înlăturată de la putere pe o temă populară electoratului ei.
S-ar putea să fie și această abordare un pic naivă. Abordarea aceasta poate fi abordarea unor oameni care nu fac politică, care au ochelari de cal și se încântă la mici gesturi de PR.
Pierderea puterii, pierderea unei platforme de acest gen poți să o faci maxim înainte cu o lună de alegeri. Atunci, ai putea spune că poți provoca un asemenea cutremur ca să îți radicalizezi electoratul, să provoci o emoție, astfel încât să scoți un scor mai mare.
Acum, după ce ai avut un ciclu de alegeri, să renunți la putere e nebunie curată, mai ales că PDM nu va dori alegeri anticipate, iar PSRM poate forma altă coaliție de guvernare.
Sper că, totuși, echipa Maiei Sandu să nu fi mers pe un astfel de scenariu, deși pare că suntem în acest film. Dacă Maia Sandu nu are un as în mânecă și aici mă refer la o negociere deja cu puterile garante, Rusia-Germania, atunci gestul e unul nebunesc.
Efectele vor fi dezastroase pentru Maia Sandu și blocul ACUM, iar Moldova va intra total în epoca PSRM. Va mai fi o singură șansă de salvare, o alianță cu PDM, o intrare în negocieri cu Pavel Filip. Greu de crezut că PDM va opta spre o alianță de acest gen, atât timp cât oamenii lor sunt hăituiți, dar în politică poți spune: niciodată să nu spui niciodată.