Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
Guvernul Orban are mai multe încercări!

Guvernul Orban are mai multe încercări!

În ziua de 4 noiembrie Guvernul Orban se va prezenta în fața Parlamentului pentru a obține votul de învestitură. În cazul unui succes, dacă Guvernul va fi învestit, liberalii vor avea o victorie de etapă extrem de importantă, din care cel mai mult va beneficia Klaus Iohannis. O victorie în data de 4 noiembrie îi aduce președintelui în funcție un beneficiu de imagine consistent. Chiar dacă toate sondajele îl dau câștigător, lupta se duce până la capăt, iar o victorie politică într-o campanie este extrem de binevenită pentru candidatul care o obține.

 

Toată lumea își pune întrebarea: va fi învestit guvernul sau nu?

 

Aritmetica parlamentară spune că pentru a fi învestit guvernul are nevoie de 233 de voturi.

În acest moment, PNL a semnat acord cu USR și cu ALDE, a bătut palma cu PMP și cu UDMR, la care mai adăugăm Minoritățile Naționale, care de obicei joacă cu câștigătorul. În acest caz, dacă toți și-ar respecta înțelegerea, s-ar strânge 226 de voturi.

De altfel și Ludovic Orban spunea în ziua de 27 octombrie că PNL are 225 de voturi. https://www.europafm.ro/orban-pnl-sunt-225-de-voturi-pentru-guvernul-propus/

asta, după ce imediat după moțiune, în 17 octombrie, ne asigura că sunt 238 de parlamentari care votează guvernul. https://www.bursa.ro/premierul-desemnat-ludovic-orban-peste-238-de-parlamentari-vor-sustine-viitorul-guvern-88091839

PSD și Pro România nu vor asigura cvorumul de ședință. Adrian Țuțuianu a afirmat, joi, că parlamentarii Pro România nu vor participa la votul pentru învestirea Guvernului Orban, în plenul reunit de luni al Legislativului. https://romania.europalibera.org/a/pro-romania-vot-guvern-ludovic-orban/30246359.html

Așadar, PNL mai are nevoie de 7 voturi pentru a-și trece la limită Guvernul. Au început să apară deja în tabăra PSD voci care spun că ar fi bine ca Guvernul Orban să fie învestit. Paul Stănescu a precizat însă că nu va vota împotriva deciziei partidului. http://www.ziare.com/paul-stanescu/stiri-paul-stanescu/paul-stanescu-sustine-ca-guvernul-orban-trebuie-investit-dar-ca-va-vota-cum-zice-psd-1583271

Pe de altă parte, apar deja primele semne că anumiți parlamentari social democrați vor trăda. Deputata PSD de Cluj Cristina Burciu a anunțat miercuri că va vota Guvernul Orban, pe motiv că România trebuie să intre într-o zonă de stabilitate. https://www.euractiv.ro/politic-intern/deputata-psd-cristina-burciu-anunta-ca-voteaza-guvernul-orban-16415

 

Cam acestea sunt datele la această oră.

Există o miză uriașă pentru țară ca Guvernul să fie învestit cât mai repede. O dată trebuie realizat bugetul pentru anul viitor, trebuie asigurate fondurile pentru închiderea bugetului pe anul în curs și trebuie înaintată și propunerea de numire a viitorului Comisar European. Comisia Europeană așteaptă încă o propunere care să vină din partea unui guvern legitim.

La toate acestea, adăugăm și miza politică, succesul pe care l-ar susține Iohannis și PNL.

Scenariile existente la această oră și cu grad mare de probabilitate sunt doar două:

 

1) Nu va fi cvorum și ședința Parlamentului nu va avea loc

2) Va fi cvorum, caz în care probabilitatea cea mai mare va fi ca Guvernul să fie învestit

 

Al treilea scenariu, ca Guvernul Orban să NU fie învestit este extrem de puțin probabil să se desfășoare, deoarece nici PSD nici Pro România nu vor avea parlamentari în sală ca să voteze împotrivă.

Pentru siguranța lor, pentru a diminua riscul trădărilor care pot să apară la un vot secret, partidele vor impune din start ca parlamentarii săi să nu intre în sala plenului.

Așadar, Guvernul Orban poate avea chiar mai multe încercări. În cazul în care nu va fi asigurat cvorumul, va putea să se prezinte din nou în fața Parlamentului. Actul de învestire nu se consumă, conform Constituției trebuie să aibă loc votul ca să se considere propunere respinsă.

Atât timp cât Orban nu își va depune mandatul, el poate încerca să vină din nou în fața Parlamentului, să ceară vot. S-ar putea să apară elemente noi de negociat, care să ducă la schimbarea abordării, cel puțin din partea unor parlamentari, dacă nu a formațiunilor din care fac parte.

Dacă va fi cvorum, vom avea și un vot pozitiv pentru învestire.

Pentru un partid este mai greu să strângă voturi în cazul unei moțiuni de cenzură, decât în cazul formării unui Guvern. Teoretic, la moțiune, nu ai prea multe de promis. Atunci când faci Guvernul, atunci poți promite: poziții, posturi, fonduri destinate județului din care vine parlamentarul cu care se fac negocierile, influență. Dacă mai prinzi un context ca și acesta, când mulți parlamentari de la PSD și Pro România nu vor mai avea loc eligibil într-un an de zile, ai posibilitatea să oferi inclusiv loc de parlamentar.

Sunt 7 voturi de adus în tabăra Guvernului Orban.

Vom vedea dacă Orban va avea capacitatea să le aducă. Deocamdată în cadrul negocierilor a părut un pic inabil. A trimis PMP la plimbare, a promis UDRM și ALDE lucruri care se bat cap în cap cu promisiunile făcute USR-ului.

Așa cum am spus, sunt câteva mize uriașe în joc. Rațiunile de stat sunt puternice și probabil acest lucru va duce la găsirea celor 7 voturi necesare pentru ca Guvernul să fie învestit.

2 comentarii

  1. „…din care cel mai mult va beneficia Klaus Iohannis….”___—-___ exact, ” mutul tace , dar o face”, iar cand o sa fie din nou cu sacii in carutza, o sa-l scuipa(vomite, sau altfel evacuate) si pe bietul orban…-II-(Iohannis, averea la control”(ziarul Azi): Notez ca la editorialul „Miros de facism sau de comunism?” sunt sterse comentariile mele, singura corelatie pe care o gasesc este cea in legatura cu dublul ecroc ninu peia, marele republican monarhist, adica cel mai abject individ ce poate intra in politica, jucand la doua capete…Sa fie acest escroc amarat (ca fiinta umana) atat de influent incat sa fie ascultat chiar si intr-o chestie asa marunta, ca exprimarea unei opinii oarecare, si-probabil- fara mare audienta? 2 „… țara are nevoie de conștiințe luminate, nu de parveniți politic, națiunea are nevoie de un lider, nu de o slugă, poporul are nevoie de o voce…” liderul respectiv nu apare din spumele marii asa cum nici respectivele constiinte nu se formeaza in cativa ani, este evident ca Romania are nevoie de un adevarat lider, care nu se mai poate gasi (de peste 70 de ani) in tara ci in persoana unei personalitati de talie mondiala, anume unul din cuplurile Regale ENGLEZE, iar respectivele constiinte tot pe acolo s-au format, in copiii care au plecat prin anii „90 din tara si care prin munca -si cu capul si cu bratele- au ajuns cineva in breasla lor, de acestia (si sunt mii) are nevoie Romania, iar ei se vor intoarce NUMAI cu garantia STABILITATII si CONTINUITATII , LA VARF, adica Monarhie cu aport Englez, singura circumstanta garantatoare a unei dezvoltari rapide si consistente a Romaniei, si a iesirii din barbarism, pentru ca de peste 70 de ani Romania a fost calcata de barbarii autothtoni, ceausescu si pecereul, iliescu si feseneul, etc., iar la zi de acest decazut moral, ihanis si pesedeul, cu care a facut mereu blaturi, chestia cu dragnea fiind mai mult o razbunare personala si o figura de imagine, adica „care pe care”… dancila? o idioata cu fumuri mai mari ca Himalaya….ce sa mai amintim despre suspendare, cand ea nici aceastei cereri ( cu averea lui ihanis) nu are curaj sa-i dea curs…Sper ca dragnea scrasneste si din dinti si din masele, la gandul ca nu l-a propulsat pe iordache ca si ministru al justitiei sau chiar ca premier, ala macar este si destept( chiar daca dishonest) si cu curaj, singurul care l-ar fi terminat pe ihanis si -cred- l-ar fi scapat de gherla si pe dragnea…

    1. Nu-mi plac bisericile pline( Giorgiana Radu- A.M.-Press)”…O maică-mi spune că preotul călugăr e însuși diavolul, mascat în strai de sărbătoare.
      Nu se oprește aici, îndelung ea mi se confesează. De o colegă stareță se plânge. Îmi spune că nu-i monastică, nici castă mireasă a lui Hristos,
      ci mai degrab-amantă pământeană, și chiar cu normă-ntreagă, ce hidos…”____—-____ In primul rand nici apostolul Pavel nu l-a gasit pe dumnezeu prin comunitate , ci singur, desi cu el erau multi altii, ei nu l-au vazut si nu l-au auzit pe dumnezeu…(desigur daca chiar acceptam povestea biblica, totusi pilda este ca nu toti am iesit si/sau o sa iesim din animalism la gramada , ci MAI DEGRABA- singuri,printr-o munca si lupta interioara, chiar invizibila, pentru altii…) Doi, nu cred ca este deloc „hidos” ca respectiva stareta este amanta-pamanteana, dimpotriva este f.f.foarte normal, pentru ca este LEGEA FIRII, numai o femeie anormal dezvoltata( bolnava chiar) refuza relatia sexuala, sau o amana pana la varste cand deja apare boala, ce este cu adevarat hidos in situatie, este FAPTUL CA MINTE CA AR FI CEA CE NU ESTE SI -cum am zis- NICIO FEMEIE NORMALA NU POATE FI… iar remarca cu diavolul este f. corecta, trebuie extinsa -chiar cu precadere- la intreaga popime, care-candva- a fost nr. 1 in stat, acum au prelungirile lor, numite clasa politica…

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: