Guvernul Orban are mai multe încercări!
În ziua de 4 noiembrie Guvernul Orban se va prezenta în fața Parlamentului pentru a obține votul de învestitură. În cazul unui succes, dacă Guvernul va fi învestit, liberalii vor avea o victorie de etapă extrem de importantă, din care cel mai mult va beneficia Klaus Iohannis. O victorie în data de 4 noiembrie îi aduce președintelui în funcție un beneficiu de imagine consistent. Chiar dacă toate sondajele îl dau câștigător, lupta se duce până la capăt, iar o victorie politică într-o campanie este extrem de binevenită pentru candidatul care o obține.
Toată lumea își pune întrebarea: va fi învestit guvernul sau nu?
Aritmetica parlamentară spune că pentru a fi învestit guvernul are nevoie de 233 de voturi.
În acest moment, PNL a semnat acord cu USR și cu ALDE, a bătut palma cu PMP și cu UDMR, la care mai adăugăm Minoritățile Naționale, care de obicei joacă cu câștigătorul. În acest caz, dacă toți și-ar respecta înțelegerea, s-ar strânge 226 de voturi.
De altfel și Ludovic Orban spunea în ziua de 27 octombrie că PNL are 225 de voturi. https://www.europafm.ro/orban-pnl-sunt-225-de-voturi-pentru-guvernul-propus/
asta, după ce imediat după moțiune, în 17 octombrie, ne asigura că sunt 238 de parlamentari care votează guvernul. https://www.bursa.ro/premierul-desemnat-ludovic-orban-peste-238-de-parlamentari-vor-sustine-viitorul-guvern-88091839
PSD și Pro România nu vor asigura cvorumul de ședință. Adrian Țuțuianu a afirmat, joi, că parlamentarii Pro România nu vor participa la votul pentru învestirea Guvernului Orban, în plenul reunit de luni al Legislativului. https://romania.europalibera.org/a/pro-romania-vot-guvern-ludovic-orban/30246359.html
Așadar, PNL mai are nevoie de 7 voturi pentru a-și trece la limită Guvernul. Au început să apară deja în tabăra PSD voci care spun că ar fi bine ca Guvernul Orban să fie învestit. Paul Stănescu a precizat însă că nu va vota împotriva deciziei partidului. http://www.ziare.com/paul-stanescu/stiri-paul-stanescu/paul-stanescu-sustine-ca-guvernul-orban-trebuie-investit-dar-ca-va-vota-cum-zice-psd-1583271
Pe de altă parte, apar deja primele semne că anumiți parlamentari social democrați vor trăda. Deputata PSD de Cluj Cristina Burciu a anunțat miercuri că va vota Guvernul Orban, pe motiv că România trebuie să intre într-o zonă de stabilitate. https://www.euractiv.ro/politic-intern/deputata-psd-cristina-burciu-anunta-ca-voteaza-guvernul-orban-16415
Cam acestea sunt datele la această oră.
Există o miză uriașă pentru țară ca Guvernul să fie învestit cât mai repede. O dată trebuie realizat bugetul pentru anul viitor, trebuie asigurate fondurile pentru închiderea bugetului pe anul în curs și trebuie înaintată și propunerea de numire a viitorului Comisar European. Comisia Europeană așteaptă încă o propunere care să vină din partea unui guvern legitim.
La toate acestea, adăugăm și miza politică, succesul pe care l-ar susține Iohannis și PNL.
Scenariile existente la această oră și cu grad mare de probabilitate sunt doar două:
1) Nu va fi cvorum și ședința Parlamentului nu va avea loc
2) Va fi cvorum, caz în care probabilitatea cea mai mare va fi ca Guvernul să fie învestit
Al treilea scenariu, ca Guvernul Orban să NU fie învestit este extrem de puțin probabil să se desfășoare, deoarece nici PSD nici Pro România nu vor avea parlamentari în sală ca să voteze împotrivă.
Pentru siguranța lor, pentru a diminua riscul trădărilor care pot să apară la un vot secret, partidele vor impune din start ca parlamentarii săi să nu intre în sala plenului.
Așadar, Guvernul Orban poate avea chiar mai multe încercări. În cazul în care nu va fi asigurat cvorumul, va putea să se prezinte din nou în fața Parlamentului. Actul de învestire nu se consumă, conform Constituției trebuie să aibă loc votul ca să se considere propunere respinsă.
Atât timp cât Orban nu își va depune mandatul, el poate încerca să vină din nou în fața Parlamentului, să ceară vot. S-ar putea să apară elemente noi de negociat, care să ducă la schimbarea abordării, cel puțin din partea unor parlamentari, dacă nu a formațiunilor din care fac parte.
Dacă va fi cvorum, vom avea și un vot pozitiv pentru învestire.
Pentru un partid este mai greu să strângă voturi în cazul unei moțiuni de cenzură, decât în cazul formării unui Guvern. Teoretic, la moțiune, nu ai prea multe de promis. Atunci când faci Guvernul, atunci poți promite: poziții, posturi, fonduri destinate județului din care vine parlamentarul cu care se fac negocierile, influență. Dacă mai prinzi un context ca și acesta, când mulți parlamentari de la PSD și Pro România nu vor mai avea loc eligibil într-un an de zile, ai posibilitatea să oferi inclusiv loc de parlamentar.
Sunt 7 voturi de adus în tabăra Guvernului Orban.
Vom vedea dacă Orban va avea capacitatea să le aducă. Deocamdată în cadrul negocierilor a părut un pic inabil. A trimis PMP la plimbare, a promis UDRM și ALDE lucruri care se bat cap în cap cu promisiunile făcute USR-ului.
Așa cum am spus, sunt câteva mize uriașe în joc. Rațiunile de stat sunt puternice și probabil acest lucru va duce la găsirea celor 7 voturi necesare pentru ca Guvernul să fie învestit.
2 comentarii