Ce au în comun Pactul USR cu Pactul PSD?
Suntem în precampanie și putem vedea cum partidele încearcă diverse strategii pentru a-și împinge candidații cât mai sus în confruntarea pentru președinția României.
Este o luptă dură pentru locul 2. Barna și Dăncilă se bat pentru accederea în finală, fiecare cu armele lui, cu resursele pe care i le pune partidul la dispoziție.
Am putut vedea zilele acestea că USR și PSD au venit să propună câte un ”Pact Politic”. USR își dorește alegeri anticipate și, prin acest pact, propune un calendar și o formulă prin care să se ajungă aici.
PSD propune un pact care în esență spune așa: “propunem ca partidele să se angajeze că nu vor tăia pensiile și salariile”.
Ambele partide folosesc acest instrument politic – pactul – pentru a încerca să se poziționeze în jocul politic din această perioadă. Și PSD și USR vor să domine jocul politic, să lase impresia că ei impun agenda zilei.
PSD vrea ca prin intermediul pactului să dea șah PNL-ului. Încă există resentimente în rândul electoratului pentru faptul că s-au tăiat salariile în Guvernarea Boc. Social democrații vor acum să îi forțeze pe liberali să spună ceva pe acest subiect. Nu contează ce, orice ar spune PNL, va fi răstălmăcit de social democrați.
PSD vrea să bage PNL în joc. Încearcă să facă o dezbatere pe acest subiect, ca ulterior să poată să lanseze un ”narativ” de genul: Iohannis și PNL vor tăia salariile și pensiile sau ”nu îi credeți, chiar dacă au semnat Pactul, tot nu putem să îi credem pe cuvânt”.
Social democrații au nevoie ca de aer de o luptă cu PNL și cu Iohannis, pentru ca Dăncilă să aibă șanse să acceadă în turul 2. Au nevoie ca ei, împreună cu liberalii, să ocupe toată scena, să polarizeze jocul doar între ei, iar Barna să fie aruncat în decor, cât mai puțin prezent, cât mai puțin vizibil, cât mai departe de lupta ”greilor”.
USR a propus pactul prin care partidele să se angajeze că vor declanșa alegeri anticipate, tot pentru a avea un instrument politic prin care să îi preseze pe liberali și pe Iohannis. Progresiștii vor ca astfel să îi forțeze pe liberali să se poziționeze în spatele lor, să arate că ei conduc jocul. Ei, USR, sunt liderii opoziției.
Într-adevăr, pentru USR, protocolul are și un rol de ”alibi” politic, în cazul în care ar fi nevoiți să intre la guvernare. “Refuzăm intrarea la guvernare, pentru că vrem să facem alegeri anticipate”.
USR își dorește o confruntare cu Iohannis, dar nu în termenii clasici. Și ei știu că există un procent foarte mare din cei care apreciază USR, care îl va vota pe Iohannis. În electoratul USR, președintele Iohannis are o imagine bună și asta le face foarte grea misiunea progresiștilor. Au nevoie de o confruntare cu el, pentru a arăta că Barna ar putea fi un președinte mai bun, dar în același timp să nu îl jignească pe Iohannis, să nu îl atace dur, pentru ca să nu ajungă în situația în care strategia lor are efect de bumerang și să constate că pierd voturi.
Observăm, că ambele partide folosesc un instrument care are ca scop principal provocarea lui Iohannis și a PNL. Ambele partide vor să îi scoată la joc, să îi determine să se poziționeze în spatele lor.
Și Pactul PSD și Pactul USR sunt populiste.
În primul rând, pactul PSD poate fi demontat foarte ușor. Pensiile nu se pot tăia, există decizii ale CCR pe această speță, iar dincolo de asta, trebuie spus că niciun partid nu își dorește să taie, să diminueze salarii, atât timp cât economia merge bine. Niciun partid nu are ca scop să se saboteze singur, să creeze nemulțumiri sociale. Dacă ajunge în punctul în care trebuie să taie salariile, atunci este clar că situația este gravă.
Pactul USR este populist, pentru că soluția alegerilor anticipate nu e o soluție. S-a scris și tot s-a scris în presă. Sunt zeci de analize prin care se explică de ce nu se va putea vreodată, cu această Constituție, să fie organizate alegerile anticipate. Parlamentarii nu vor renunța mai devreme la mandatul lor, vor vota orice guvern ca să nu ajungă în situația ca Parlamentul să fie dizolvat.
Insistența cu care USR pedalează pe această idee demonstrează că au ajuns la un grad de cinism la fel de mare ca al celorlalte partide. Dacă la început, mulți credeau că Barna e naiv și vine cu o astfel de propunere, acum, din cauza insistenței cu care se pedalează pe această idee, putem spune că este cinism.
Pactul USR este cinic. Sfidează normele de bun simț. Încearcă să ”păcălească electoratul”.
Ca și Pactul USR, Pactul PSD este unul la fel de cinic. Se aruncă în electorat o idee populistă, în speranța atragerii unui electorat care ”poate” înghiți o astfel de momeală.
Dacă ne uităm la cele două electorate, putem spune că USR ar putea să aibă o surpriză. Instrumentul pe care îl folosește, Pactul pentru anticipate, s-ar putea să fie citit în cheia lui reală de către electoratul partidului, care este unul bine pregătit, cu studii medii – superioare. Dacă la PSD s-ar putea să nu existe și pierderi electorale în urma folosirii acestui instrument, la USR situația ar putea fi un pic alta.
În zilele viitoare vom vedea dacă partidele vor mai insista pe acest instrument –Pactul – sau vor renunța la el. Și PSD și USR trebuie să vină tot timpul cu ceva nou și să construiască zi de zi. Dacă Pactul nu își va atinge scopul, atunci va trebui introdus un element nou.
7 comentarii