Este Dan Barna pregătit pentru președinția României?
Dan Barna a avut șansa să preia USR-ul partidul cu cea mai spectaculoasă creștere din ultimii ani. Foarte mulți dintre cei care simpatizau USR votau această formațiune fără să îi intereseze neapărat cine este cel care conduce.
Brandul USR era mult mai puternic decât politicienii înscriși în acest partid.
Barna a beneficiat de o umbrelă protectoare. Sigla partidului îi proteja pe președintele său. Era vremea războiului total cu PSD-ul lui Dragnea. Chiar dacă progresiștii mai făceau gafe, războiul cu Dragnea era așa de dur, încât mulți închideau ochii și acordau circumstanțe atenuante USR-ului.
Au urmat alegerile euro-parlamentare, condamnarea lui Dragnea, intrarea în altă etapă, pregătirea prezidențialelor.
Oamenii au văzut creșterea spectaculoasă a USR și au început să se uite atent și la conducerea formațiunii.
Dan Barna a început să apară din ce în ce mai mult. Și-a făcut apariția și la Antena 3, motivând că are nevoie de notorietate. Nu a vrut să înțeleagă că Antena 3 este ”o bâtă politică” și nu un trust de presă. Până Antena 3 nu s-a suit cu picioarele pe fostul ministru al muncii, USR a dat înainte cu prezența liderilor în platoul lui Gâdea.
Acesta cred că este momentul t0 al intrării în cursa pentru prezidențiale. Dan Barna s-a dus la Antenă conștient de faptul că trebuie să își crească brusc notorietatea. Nu a fost o greșeală, nu a fost un gest imatur, a fost un gest asumat. Prostesc, dar asumat.
Barna intră în campanie. Apare mai mult la tv, este sub lumina reflectoarelor. El încearcă să se promoveze, mass media îl urmărește, analiștii îi analizează jocul, iar adversarii încearcă să îl arunce în aer.
Din păcate Barna a început prost campania. Greșelile se țin lanț.
Face declarații că România trebuie să întărească relațiile cu China și cu Rusia. Revine și își schimbă abordarea. Pare ușor pierdut, ca un școlar care nu și-a învățat lecția. Nu realizează consecințele.
https://www.b1.ro/stiri/politica/barna-relatii-china-rusia-291767.html
”Eu vreau să cred că dacă eram președinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat.”
O declarație care îl scoate din nou pe Barna în decor. A fost comentată și răscomentată. Nu mai e nimic de adăugat.
Însă, cel mai grav lucru mi se pare faptul că Barna nu se pregătește și dă dovadă de amatorism. Abordează superficial actul politic.
În 27 august, într-o intervenție tv el spune:
„După ce s-a întâmplat în România e nevoie de alegeri anticipate. Ele ar putea fi organizate odată cu localele”, precizează liderul USR:
Putem spune că la acel moment, sub presiunea evenimentelor politice, din cauza faptului că lucrurile se precipitau odată cu ieșirea ALDE de la guvernare, liderul USR a comis o gafă și a spus că se pot organiza alegeri parlamentare anticipate în același timp cu cele locale. Nu a știut, la acel moment, că există o decizie a CCR care spune că acest lucru este imposibil:
Ce este de neînțeles este faptul că la aproape două săptămâni distanță, pe 9 septembrie, liderul USR lansează Pactul Politic, prin care propune același lucru. Organizarea alegerilor locale odată cu alegerile anticipate.
Pactul Politic propus de Barna și Cioloș se dorea a fi o mișcare de șah. Prezidențiabilul Barna voia să dea un șah partidelor politice, președintelui Iohannis și trimitea o propunere, un pact, care prevedea niște etape ce trebuiau parcurse pentru a ajunge la alegeri anticipate, la organizarea lor.
Mișcarea de șah s-a transformat într-un mare fâs pentru că Barna și echipa lui nu au verificat dacă se poate realiza. S-a revenit cu o erată, doar că toată treaba s-a fâsâit.
Când te bagi în cursa pentru cea mai înaltă funcție în stat, trebuie să fii atent ce declarații faci, nu trebuie să cazi în capcane de genul ”pe cine votați în turul 2”, să îl numești pe principalul concurent și nici să fii atât de superficial încât să propui în joc un pact care încalcă legea supremă în stat.
La toate aceste lucruri, putem adăuga și faptul că până în acest moment liderul USR nu a venit cu o viziune, nu a venit cu un program pe care să îl prezinte. Doar sloganuri.
De asemenea, dacă am sta și am încerca să aflăm de ce Barna plusează atât pe varianta alegerilor anticipate, când ele sunt imposibil de organizat, probabil am ajunge la următoarele concluzii:
– Barna face strict un joc politic, încercând să își fidelizeze un electorat extrem de radical
– Barna justifică astfel faptul că nu dorește preluarea guvernării, în condițiile în care nu are majoritatea în Parlament, punând o condiție irealizabilă, dar populistă
– Barna consideră că astfel se poziționează total diferit de celelalte partide și preia conducerea jocului politic
Este pregătit Dan Barna să poarte o negociere cu Merkel sau cu Trump? Poate gestiona o întâlnire cu Putin? Poate gestiona o situație de criză majoră? Poate să își asume o decizie impopulară dar necesară? Poate face jocuri politice ca să își ducă partidul la Guvernare? Poate să cedeze postul de premier pe care i l-a promis lui Cioloș pentru a putea forma astfel o majoritate politică?
Înainte de toate, alegătorii trebuie să vadă dacă pot răspunde la aceste întrebări, dacă ei consideră că Barna se încadrează, dacă poate face față unor astfel de provocări, atunci pot să îl voteze.
Mulți încearcă să îi acopere gafele, prostiile, folosind următorul discurs ”e nou, e bine intenționat”.
Scuzele acestea nu au ce să caute atunci când îți analizezi opțiunea pentru votul la cea mai înaltă funcție. Nu poți să pui în fruntea statului un om doar pentru că e tânăr sau pentru că e ”nou”.
Vom vedea în perioada următoare dacă Barna se va pregăti mai mult, dacă va reuși să își adauge și alte atribute pozitive la capitolul imagine sau va rămâne ca până acum ”om nou” și atât.
7 comentarii