Când ambalajul e mai tare decât conținutul. Câteva cuvinte despre Congresul USR.
Sâmbătă, USR a avut congresul prin care și-a stabilit candidatul la președinția României, și-a ales președintele partidului și și-a votat propriul regulament. 500 de delegați au participat și au votat pentru fiecare punct de pe ordinea de zi.
Dan Barna a câștigat fără emoții cursa pentru nominalizarea ca și candidat la președinția României. Deși, mai trebuie făcut un pas, finalizarea negocierilor cu PLUS, se pare că Dan Barna va fi candidatul comun al celor două partide în cursa pentru Cotroceni.
Cioloș a anunțat că e dispus să își asume funcția de premier și probabil îl va lăsa pe Barna să intre în cursă împotriva lui Iohannis.
Ce rămâne după acest congres?
Pantofii lui Barna. Discursul cu Star Trek și Game of Thrones. Votul de continuare a lucrărilor și întreruperea difuzării meciului lui Halep.
Cam astea au fost știrile după acest Congres. Chiar dacă ai toată simpatia față de USR, chiar dacă încerci să treci peste știrile de culoare să găsești ceva serios, nu prea ai ce.
Congresul unui partid este un eveniment extrem de important pentru viața politică internă a acestuia, dar și pentru electorat. USR a luat o decizie: să aibă un candidat la prezidențiale. E foarte bine. Partidul a obținut un meritat loc 3 la europarlamentare și a confirmat așteptările fanilor.
Doar că decizia de a arunca un candidat în cursa pentru Cotroceni este o decizie delicată chiar pentru fanii USR.
Partidul a crescut de-a lungul anilor pe faptul că a reușit să capteze publicul sătul de vechea clasă politică. Electoratul a votat USR pentru că a văzut în aceștia vehiculul care pune presiune pe clasa politică, pentru ca aceasta să se modernizeze, să se reformeze și nu în ultimul rând, pentru lupta cu PSD. Acum va intra în luptă nu cu PSD, ci cu partenerul, cu cel care a fost vârful de lance împotriva lui Dragnea, cu Iohannis.
Mulți dintre votanții USR îl votează pe Iohannis. Acest lucru se vede în toate sondajele. Este normal. Iohannis a câștigat președinția pe o luptă cu PSD condus de Ponta și, mai mult de atât, el ca politician a fost perceput din garda nouă. Iohannis nu a fost asimilat cu politicienii vechi. A fost din alt film atunci când a candidat. Alt profil.
Dan Barna care nici măcar nu a ajuns la o cotă de notorietate de 90% nu îi poate pune probleme lui Iohannis. Chiar și pe o participare scăzută la vot, tocmai pentru faptul că actualul președinte are un bazin de vot destul de mare și care nu se limitează la bazinul liberal, probabilitatea ca el să piardă această cursă este infimă.
O înfrângere a lui Barna întrerupe un șir de victorii: USR locale, USR europarlamentare.
Așadar avem câteva argumente care ne arată că decizia USR de a avea propriul candidat este una delicată. Într-adevăr, sunt și argumente în favoarea unei decizii de acest gen. USR poate să își testeze militanții. Va fi încă un ”război” în care activul e ținut în priză, un scor bun poate însemna încă un val de entuziasm.
Poate mai sunt și motive ascunse, care țin de agenda internă a USR și pe care noi nu le putem vedea la ora aceasta.
Dar, tocmai din cauza tuturor acestor lucruri, congresul trebuia mai bine pregătit, trebuia să existe un discurs prin care să se explice care este viziunea USR pentru președinția României, de ce este nevoie de această candidatură și ce va aduce nou Dan Barna.
Pantofii nu l-au făcut deloc mai prezidențiabil pe președintele USR, iar discursul său are poleială frumoasă ce are rolul de a ascunde un conținut mai puțin calitativ. Cu Star Trek nu ne-am dus nici spre o nouă viziune, nici spre niște obiective asumate, ci doar spre o hipsterizare și atât a discursului politic. USR trebuie să înțeleagă că epoca acțiunilor de genul ”telefoanelor cu luminiță” a trecut. A fost o etapă, a fost ok ce s-a întâmplat atunci, dar acum sunt în alt frame și sunt alte așteptări.
2 comentarii