Cui îi sunt utili separatiștii găgăuzi?
În Moldova se întâmplă din nou lucruri grave.
Zilele trecute, Anatolii Cara a fost eliberat. Autoritățile îl reținuseră marți pe Cara, atunci când acesta a aterizat pe Aeroportul din Chișinău. După nici o zi, el a fost eliberat.
Cine este Cara? Este cel care ocupa acum câțiva ani funcția de șef al Direcției de Tineret și Sport al Găgăuziei, era mâna dreaptă a bașcanului de atunci, Mihai Formuzal și cel care se ocupa cu recrutarea tinerilor pentru instruirea militară în Federația Rusă. Tinerii erau antrenați în luptă urbană, inițiați în proceduri pentru fabricarea cocktailurilor Molotov, precum și tactici privind crearea diversiunilor.
În 2014, SIS intră pe fir și procurori arestează trei tineri din Găgăuzia, Mavrodi Vasile, Kuznețov Dimitri, Urum Veaceslav suspectați pentru acțiuni care ar dăuna securității statului. Tot atunci, Anatoli Cara este dat în urmărire, doar că el apucă să fugă în Ucraina și de acolo mai departe în Federația Rusă.
Cazul este extrem de ciudat și trebuie analizat frame cu frame:
1) Întoarcerea
Cine ar fi atât de iresponsabil să se întoarcă într-o țară în care este dat în urmărire, în care este acuzat că a comis infracțiuni, fără să aibă o asigurare că va avea imunitate și nu va păți nimic. Cu alte cuvinte, nimeni nu este nebun să se bage în gura lupului, să se ducă ca mielul la tăiere.
2) Reținerea
Pe o durată extrem de scurtă. Autoritățile nu îi rețin mai mult de o zi două și îi eliberează. Nu poate spune nimeni că au intervenit elemente noi în perioada asta scurtă care să schimbe încadrările sau să certifice că sunt nevinovați.
În perioada reținerii, apar voci care spun că este un caz politic. Lui Care i se ia apărarea de către deputatul socialist Feodor Găgăuz.
3) Eliberarea
Se produce rapid. Organele de anchetă sunt confuze și nu comunică mare lucru.
Cine are interesul să elibereze separatiștii găgăuzi?
Am putut observa că Dodon a acaparat toate structurile de forță. Și-a numit omul la SIS, și-a numit omul în fruntea Ministerului Apărării, și-a întărit prerogativele Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Dodon are în mâna sa toate structurile de forță. În acest moment, eliberarea lui Cara înseamnă întărirea elementului secesionist în Găgăuzia. Cara este un simbol pentru găgăuzi. Nu este un general pe tabla de șah, este doar un pion, dar un pion util care poate fi activat în momentul în care este nevoie de el.
Eliberarea unui secesionist, ținerea lui sub control, folosirea lui poate fi utilă dacă ai în cap un plan de backup pentru crearea unor frământări sociale, în cazul în care vrei să schimbi guvernul sau în cazul în care vrei să arăți că modelul de organizare a țării este depășit și vrei să treci la o federalizare, sub forma de ”statut special” pentru cele două regiuni cu potențial declarant secesionist.
Poate părea un scenariu un pic nerealist la această oră, dar elementul ”Cara” trebuie judecat în tot puzzle-ul. Transnistria intră în proces de dezoligarhizare, se încălzesc la maximum relațiile între armatele moldo-ruse.
În acest moment, imaginea arată așa: Guvernul Maia Sandu se ocupă cu gestionarea lucrurilor curente, încercând să schimbe un aparat de stat, iar pe partea cealaltă avem un președinte care își întărește atribuțiile, se ocupă de problemele de securitate și apărare, preia ce se poate din sistemul creat de Plahotniuc (cazul fostului ministru de finanțe, Ion Chicu, din guvernul Filip devenit între timp consilierul lui Dodon este elocvent) și pare că se pregătește pentru obiectivul următor.
2 comentarii