Vor avea impact acuzațiile care i se aduc lui Cioloș?
Săptămâna trecută, Dacian Cioloș a fost atacat de aproape toate partidele politice. Lideri politici precum Victor Ponta, Traian Băsescu sau Rareș Bogdan au prins momentul și au trimis săgeți către fostul premier.
Ponta i-a reproșat că ”lucrează pentru țara lui, adică Franța”:
„Nu este de râs – este de plâns! Dacian Cioloș a negociat și luptat (ca de obicei) pentru țara lui – Franța! Problema noastră este cine negociază și cine se luptă pentru România!”,
a scris Victor Ponta pe Facebook.
Băsescu i-a reproșat că lucrează după directivele lui Macron:
„Nu credeți că are dreptul să și gândească când îl are șef pe Macron. Cioloș lucrează pe mandat dat de Macron. Cioloș este executant de mandat”.
Rareș Bogdan a avut și el acuzații cam în aceeași linie de mesaj:
” Macron reușește cu 21 de europarlamentari să întoarcă Europa cu susul în jos și, cu ajutorul lui Dacian Cioloș și al celor din USR-PLUS, să impună o nouă politică. Unul dintre proiectele lui Macron este extrem de periculos pentru România. Este legat de o nouă politică agricolă, care îl va afecta direct pe fermierul român și va afecta fondurile de coeziune, pentru că vrea tăierea acestora.”
Niciun atac al politicienilor români nu a fost însă atât de grav, din punct de vedere al imaginii, precum a fost momentul stânjenitor din Parlamentul European. Acolo, în timp ce Cioloș își rostea discursul său, parlamentarii din mai multe țări au început să râdă, taxând-l astfel pe șeful Renew Europe pentru gestul ipocrit de a susține ideea că grupul său va pleda ”să aducă Europa mai aproape de cetățeni”, criticând jocurile de culise după ce principalele funcții europene au fost alese prin „jocuri de culise”, la care Cioloș însuși a participat.
După ce Macron și grupul său a dinamitat procedura democratică spitzenkandidat, acum liderii grupului încearcă să apară în ipostaza ”nici usturoi n-au mâncat, nici…”.
Acesta este primul moment în care Cioloș este atacat atât de grav. Dacă până acum au mai existat atacuri lansate la adresa lui pe diverse teme, ba pe faptul că e moale și comunică greu, ba că nu este hotărât, ba că nu se pricepe la politică, acest ultim atac are însă o forță mult mai mare.
Cioloș și-a creionat imaginea omului politic ”onest”. Chiar dacă avea dificultăți pe alte zone, chiar dacă era atacat și i se spunea că este un om politic ”slab”, lucrurile acestea nu contau. Din contră, unele acuzații aveau efect de bumerang și îi ajutau în definirea conceptului de ”onest” de om ”politic nou”, care într-adevăr n-are experiență.
Publicul său i-a acceptat o parte din aceste greșeli, pentru că nu reprezentau o atingere la valorile morale în care acel public se regăsea. Mulți voiau oameni noi în politică, fără experiență, fără talent actoricesc, dar care să dea senzația unei schimbări la nivelul clasei politice.
Acuzația de ”ipocrizie” este însă una care nu va trece așa ușor și îi va lăsa lui Cioloș un punct slab creionat în profilul său. Acuzațiile vor avea un impact destul de mare. Adversarii vor putea de acum să scoată în evidență tocmai faptul că liderul PLUS nu este acea ”Alba că Zăpada”, că și el minte, că una spune și alta face, că are comportamentul normal oricărui politician de tip ”vechi”.
Este tipul de acuzație care contează enorm în publicul pe care îl are Cioloș, un public mult mai educat, dar și mult mai pretențios.
Acuzațiile de ipocrizie sunt dublate de acuzațiile de trădare de țară. Ponta îl acuză direct că lucrează pentru Franța, Băsescu îl acuză direct că lucrează pentru Macron și interesele acestuia.
Poate acuzațiile par dure și, în prima fază, nu vor prinde la un public foarte larg. S-ar putea chiar ca la publicul progresist, publicul lui Cioloș, aceste acuzații să nu prindă absolut deloc, doar că aceste acuzații lansate creează o vulnerabilitate. Cioloș trebuie de acum să fie extrem de atent la poziționările sale. Orice poziționare contrară intereselor României vor fi taxate de politicienii români, îndeosebi de Băsescu și de Ponta care au lucrat cu el din postura Președinte-Comisar European, Premier-Comisar European și au în plus, față de marele public, informații care îi pot ajuta să facă anumite conexiuni și să devoaleze anumite mișcări.
6 comentarii