Poate recupera PSD procentele pierdute?
Congresul PSD și-a ales noua conducere. Viorica Dăncilă este Președintele celui mai mare partid de stânga din România. S-a intrat oficial în epoca post Dragnea, oamenii lui au pierdut alegerile din interiorul partidului.
Poate noul trio Dăncilă, Teodorovici, Fifor să resusciteze partidul, să găsească un candidat cu care să nu se facă de râs în alegerile prezidențiale? PSD va mai putea recupera câteva procente sau va mai pierde câteva puncte?
Dacă facem o radiografie, vom vedea că PSD are niște probleme care nu se pot rezolva în acest ciclu electoral, ajungând să fie probleme de sistem.
1) Leadership-ul
Dăncilă este acum președinta PSD, dar a obținut această funcție doar pentru că este și premierul țării și are la dispoziție pârghiile de putere. Nu este un lider iubit, stimat sau care să inspire teamă. Este văzută de toată lumea ca o ”păpușă” ușor manevrabilă, este o variantă de compromis.
Tocmai pentru că Dăncilă nu este un lider, pentru că nu are puterea să dea o direcție partidului, putem spune că în următoarea perioadă ar putea să urmeze un” haos” în interior. Disciplina va scădea la maxim, probabil ”munca politică” va scădea și vor crește ”combinațiile”. Activul se va concentra pe ultima perioadă de guvernare, va încerca să fructifice cât mai bine timpul rămas.
Dăncilă nu va reuși să tragă partidul în sus. Și-a creionat deja imaginea ”proastei”, este imposibil să facă un rebranding, nu va putea sta la ”cutie”, ascunsă, departe de ochii publicului. Nu are puterea de a aduce electorat din afara zonei tradiționale și e greu de spus că va putea recupera electoratul PSD, care în ultima vreme s-a simțit din ce în ce mai ”rușinat” de liderii din conducere.
2) Structurile locale
În anii trecuți, PSD câștiga alegerile locale cu ajutorul baronilor locali. Acei baroni nu mai există. Majoritatea au fost scoși din joc de DNA. Au mai rămas câțiva, gen Stănescu, Oprișan, dar în rest nu mai există în fruntea județelor ”baronii” care aduceau procentele la locale. Șefii actuali de județ, chiar dacă au comportament de baroni, nu au însă și imaginea în plan local care să le permită să câștige pe bandă rulantă alegerile în zona lor.
3) PSD nu mai este singur
Pro România a intrat în joc, a confirmat la alegerile europarlamentare și poate să reprezinte în continuare un pericol pentru PSD: Pro România poate capta acel electorat ”rușinat”, poate lua voturile micii elite locale din rural și din urbanul mic. Ponta are un potențial de aproape 10%. PSD, în formula actuală, nu poate opri scurgerea de voturi către Ponta.
4) Ruptura dintre baza partidului și conducere
Anii în care PSD-iștilor li s-a implementat ideea că sunt abuzați de statul paralel, că sunt victimele DNA, au dat rezultat. S-a văzut clar și la acest congres că militanții vibrau la discursul lui Pleșoianu, la discursuri de înfierare a instituțiilor. Activul partidului a internalizat atât de bine mesajele propagate, încât în perioada următoare va fi aproape imposibil de promovat o altă linie.
Dăncilă și-a asumat o altă strategie. Nu vrea să mai atace justiția și nici Bruxellesul. Cu toate acestea, Dăncilă nu va putea opri aripa dură – Șerban Nicolae, Olguța Vasilescu – să nu continue seară de seară, în studiourile Antene 3. Ei vor da aceleași mesaje anti justiție, militanții le vor propaga, iar în electorat nu se va resimți nicio schimbare majoră.
În acest moment, pentru ca PSD să poată crește în sondaje are nevoie de câteva lucruri:
- – o bună guvernare, cu rezultate vizibile măcar în câteva domenii
- – schimbarea strategiei pe care a avut-o până acum: renunțarea la discursul anti european
- – renunțarea la strategia “ne apărăm corupții”, justificând lupta cu statul paralel
- – renunțarea la numirea unor ”neprofesioniști” în structurile statului. Promovarea unor oameni cu bună reputație profesională
PSD ar trebui să arate că este un partid care a înțeles greșelile pe care le-a făcut și se va schimba cu adevărat, devenind un partid de stânga modern.
Tabăra dură nu va lăsa însă să se întâmple acest lucru. PSD este acum în cel mai prost moment. Va încerca să promoveze prin gura lui Dăncilă și a câtorva membri un discurs ”fake”. Oamenii vor realiza că este un” facelift” nereușit și mulți dintre ei nu vor putea fi convinși să voteze.
5) Calendar nefavorabil
PSD va pierde alegerile prezidențiale. La acest moment partidul nu are un candidat care măcar să poată face o figură decentă. Indiferent de cine va fi sacrificat în această cursă, activul știe că nu există șanse absolut deloc.
Ce este însă cel mai grav pentru PSD este faptul că după prezidențiale se poate da jos Guvernul. În acest moment, după europarlamentare, nimeni n-a avut interesul ca guvernul Dăncilă să pice. Nu puteai să îți permiți să pui un guvern al opoziției acum, care să stea aproape un an de zile în funcție, dar cu un parlament ostil. După alegerile prezidențiale, situația se schimbă. Timpul rămas va fi scurt, se poate face o schimbare de guvern fără ca opoziția să încaseze eventuale efecte negative de imagine.
Pentru PSD plecarea de la guvernare înainte cu 3 luni de alegerile locale ar însemna un dezastru. Fără un lider adevărat în fruntea partidului, fără resursa guvernamentală, ar începe un război intern care ar slăbi și mai mult partidul. Rezultatele din alegerile locale ar putea fi dezastruoase pentru PSD, mai ales în condițiile în care, în marile alegeri, USR și PNL ar candida împreună, sub o alianță.