Poziția lui Dragnea, din ce în ce mai fragilă
Ziua de 9 mai 2019 va rămâne în istoria României ca ziua când a avut loc primul summit informal al liderilor europeni la Sibiu, după ce România a deținut președinția Consiliului UE.
Probabil, istoria nu va consemna și restul evenimentelor care au avut azi: organizarea mitingului PSD de la Iași și vizita doamnei Dăncilă la Cluj.
Pentru posteritate, aceste lucruri s-ar putea să fie puțin relevante, iar istoricii nu vor catadicsi să vorbească prea mult despre ele.
Pentru noi însă, cei care trăim aceste vremuri, radiografia zilei ne arată următoarea poză: 3 oameni politici – Președintele, Premierul și șeful Camerei Deputaților – au trei evenimente separate, fiecare având miza lui.
Președintele României participă alături de liderii europeni la unul dintre evenimentele Uniunii, de unde se transmite un mesaj ferm privind politica UE, scrisoarea document adoptată azi.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a organizat un miting la Iași, în aceeași zi cu summit-ul UE, încercând să creeze o antiteză, prin care să speculeze mesajul pe care îl dă de o vreme încoace: Dragnea e cu românii, Iohannis e cu străinii. Din organizarea evenimentului, precum și din speech-ul pe care l-a avut șeful PSD la Iași, se poate vedea foarte ușor tenta naționalistă urmată, continuarea campaniei începută acum câteva luni, promovarea unui curent eurosceptic, în paralel cu exploatarea unor elemente naționaliste.
Al treilea eveniment al tabloului nostru ne arată șeful Guvernului, Viorica Dăncilă, în vizită de lucru la Cluj, distanțându-se de evenimentul de partid.
Absența doamnei Dăncilă de la mitingul organizat de PSD la Iași vine să confirme răcirea relațiilor cu partidul și cu președintele Liviu Dragnea. Am văzut cu toții că Dăncilă nu i-a servit pe tava lui Dragnea OUG privind amnistia mascată, nu i-a făcut reorganizarea Guvernului și astfel s-a întârziat numirea miniștrilor plini, la cele 3 ministere.
De azi vom avea un joc în 3. Jocul politic va avea 3 centri de putere: Președintele, Premierul și Șeful PSD.
Liviu Dragnea rămâne fără pârghia principală, fără șeful guvernului, care are pâinea și cuțitul, care poate oferi funcții, poate oferi fonduri. Acum, din cauza contextului, nu își mai poate permite să o schimbe pe Dăncilă, așa cum l-a schimbat pe Grindeanu și Tudose. Dragnea este nevoit să stea cu Dăncilă și să negocieze.
Poziția lui Dragnea devine din ce în ce mai fragilă. Fără șeful Guvernul în mâna sa, Liviu Dragnea mai poate spera doar la forța din Parlament. Aici însă se intră în ultima parte a mandatului și jocurile se complică. Parlamentarii pot pleca, aliații pot trăda sau pot cere lucruri imposibile. Nu se știe cât se mai poate ține actuala majoritate parlamentară. În partid, probabil, chiar acum tabăra contestatarilor lui Dragnea încearcă să construiască, alături de Dăncilă, o formulă de lucru pentru perioada următoare.
Ce ar putea face contestatarii lui Dragnea din PSD, la această oră? Probabil mulți așteaptă două lucruri: terminarea procesului penal și 27 mai – sosirea rezultatelor europarlamentarelor.
Un rezultat prost pentru PSD la aceste euro-parlamentare poate însemna plecarea lui Dragnea din poziția de șef al social democraților. PSD este ca o cameră cu gaz, în care poate avea loc o explozie, dacă cineva aprinde o brichetă. Supărările în partid au crescut și s-au acumulat în ultimii ani, existând un fond mare de nemulțumire. Un rezultat prost ar putea fi bricheta din camera cu gaz. Liderii PSD nu l-ar sancționa pe Dragnea pentru trecut, ci pentru faptul că ar vedea că nu au viitor. Un partid își urmează liderul atât timp cât crede că acesta poate să îl ducă la putere sau să îi mențină la putere.
Fără șeful Guvernului, cu un rezultat slab la euro-parlamentare, Liviu Dragnea nu va mai deține nimic, niciun asset major. Nu va mai putea cumpăra loialitatea liderilor județeni, tranzacționând funcții așa cum a făcut până acum. Nu va mai putea promite un viitor luminos parlamentarilor, activului de partid, dacă cifrele vor arată altceva. Va fi vulnerabil și va putea fi învins de tabăra adversă.