Miza enormă a acestor europarlamentare
Alegerile europarlamentare din acest an au o miză mult mai mare decât le-au avut până acum. Sunt mai multe motive care conduc la o astfel de concluzie, motive pe care le vom trece în revistă mai jos.
1) Așteptări în electoratul anti-PSD
Electoratul anti-PSD are o așteptare foarte mare să vadă că există speranța înlăturării social democraților de la putere.
Anii care au trecut de când PSD a câștigat alegerile parlamentare au fost plini de evenimente. Parcă timpul s-a dilatat și în interiorul acestei perioade am avut o grămadă de evenimente ce au crescut tensiunea în societate. Fie că vorbim de mitinguri de protest, ca cel după celebra OUG 13, fie că vorbim de mitingul din 10 august 2018, au fost momente când o bună parte a populației s-a radicalizat și a ieșit în stradă, manifestând împotriva guvernului.
Chiar dacă alegerile europarlamentare nu schimbă configurația parlamentară, electoratul anti-PSD are nevoie să vadă că social democrații pot fi bătuți la vot, iar un semnal pozitiv acum ar arăta că lupta se poate duce cu succes în 2020, la alegerile locale și parlamentare. Dacă vreți, este aproape ca un antrenament cu public, înaintea unui meci de fotbal cu miză mare.
Forțele anti-PSD trebuie să ia un scor mai mare decât coaliția PSD-ALDE, pentru ca electoratul să se mobilizeze și să poată fi ținut în priză pentru 2020. O victorie acum poate anula sentimentul că PSD este invincibil și opoziția este slabă.
2) Alegerile europarlamentare pregătesc alegerile prezidențiale. Posibile efecte pentru desemnarea candidaților la prezidențiale.
Chiar dacă Iohannis este la acest moment cotat cu prima șansă și am putea spune că poziția lui nu depinde de rezultatele din acestor alegeri, pentru liderii celorlalte partide scorul obținut va fi extrem de important.
Pentru USR-PLUS un scor aproape egal sau mai mare decât scorul PNL poate însemna lansarea lui Dacian Cioloș în alegerile prezidențiale. Ultimele declarații ale liderilor celor două partide, Barna-Cioloș, confirmă ca probabil acest scenariu.
Pentru PSD un scor mai mic decât obiectivul prognozat poate duce la apariția unor tensiuni interne și, chiar dacă în acest moment nu mai există în interiorul partidului lideri social democrați capabili să îl înlăture pe Dragnea de la conducere, s-ar putea creiona o majoritate favorabilă pentru desemnarea candidaturii lui Tăriceanu la prezidențiale.
Primul test electoral pentru șeful PSD a fost referendumul pentru familia tradițională. S-a văzut atunci că partidul nu mai poate mobiliza ușor rețelele sale, dar eșecul s-a putut acoperi ușor. Acum, este al doilea test major pentru Liviu Dragnea. După 2 ani de guvernare, el dă ochii cu electoratul. Un scor mai mic de 25% poate însemna un dezastru pentru liderul PSD, mai ales în condițiile în care își dorește o candidatură la prezidențiale. Chiar dacă partidul lui nu îl va arunca peste bord, liderii de filiale dorind să rămână în continuare la guvernare, este evident că un eșec va duce la o demobilizare mai mare, la plecări spre partidul lui Ponta și așa cum am spus la desemnarea lui Tăriceanu pentru prezidențiale.
Pentru Pro-România un scor între 5-9% reprezintă un succes. Acest lucru le-ar da șansa să vină cu un candidat la prezidențiale, astfel încât să rămână în continuare în joc și să poată să își întărească poziția de partid balama. Un candidat bun, care să poată rupe din bazinul PSD, ar însemna un asset puternic pentru Ponta și partidul său în următorii doi ani.
3) Efecte ale alegerilor europarlamentare pentru partide
Cine își realizează obiectivul propus, își mărește șansele pentru locale. Testul europarlamentarelor va fi extrem de important pentru PNL, USR-PLUS. În cazul în care clasamentul rămâne cel prognozat de sondaje, liberalii vor putea să fie vioara întâi și să aibă prima șansă pentru a-și impune jocul politic în fața USR-PLUS.
Este din ce în ce mai clar, în condițiile în care votul într-un singur tur se va păstra și la aceste alegeri locale din 2020, că doar o alianță politică între PNL și USR-PLUS va putea fi varianta câștigătoare în orașele mari, unde acum conduc primari social democrați.
Un scor mai prost al PNL față de scorul USR-PLUS, i-ar duce pe liberali într-o poziție dezavantajoasă și, probabil, în cazul unei alianțe în locale, aceștia nu ar putea emite pretenții în București, de exemplu unde USR-PLUS ar dori să își impună propriul candidat.
De asemenea, un scor prost pentru PNL și clasarea pe locul doi, după USR, ar duce la tensiuni interne în rândul liberalilor și debarcarea lui Orban de la președinția partidului.
Pentru PSD, un scor de sub 25% ar însemna un șoc, în special pentru parlamentari. La un asemenea scor mulți și-ar da seama că numărul parlamentarilor social democrați s-ar înjumătăți. Cei care și-ar vedea pus în pericol un eventual nou mandat de parlamentar ar putea migra. Parlamentarii care nu ar fi siguri de un loc eligibil ar putea să încerce încă de pe acum migrarea spre alt partid, dacă ar primi asigurări că vor prinde un loc bun pe listă. Într-un scenariu de acest gen, șansele ca Guvernul să cadă în urma unei moțiuni de cenzură ar crește foarte mult.
Acestea sunt numai câteva motive care ne arată că miza acestor europarlamentare este mult mai mare de această dată, atât pentru societate cât și pentru actorii politici.
Din păcate, la acest moment, nu putem spune că se vede în sondaje ceva spectaculos.
Sondajele realizate de CURS, precum și cele realizate de IMAS, ne dau același clasament. PSD conduce, PNL este al doilea partid și după acea avem partidele sub 15%, ALDE, USR, PRO-România, PMP.
Dacă ne uităm pe rezultatele din europarlamentarele trecute, putem vedea că la o prezență la vot de 32.44%, PSD a luat 2.093.234 de voturi, adică 37.60%. Descarcă aici.
În alegerile parlamentare, la o prezență de 39.72%, la Camera Deputaților, PSD a luat 3.204.864, iar la Senat 3.221.786 de voturi. Descarcă aici.
Rezultatele din alegerile trecute ne arată că PSD are nu număr foarte mare de voturi și este clar că, la o prezență redusă spre medie, rămâne cu prima șansă. Desigur, este alt context acum, social democrații sunt erodați de anii de guvernare, dar să nu uităm faptul că au dat câteva pomeni electorale țintite pe electoratul său.
O prezență peste medie, corelată cu creșterea partidului lui Ponta, poate duce la o slăbire a PSD. Deocamdată cifrele din trecut și pozele de moment, redate de sondajele de opinie, ne arată o situație departe de cea dorită de electoratul anti-PSD.
Nu este de neglijat nici faptul că social democrații vor avea de pierdut dacă bugetul va aduce pierderi primarilor. În acel moment, primarii social democrați vor fi nemotivați și nu vor mai trage în campanie.
Adoptarea OUG privind completurile de 5 judecători poate fi un factor negativ pentru PSD. În cazul probabil în care ordonanța va fi adoptată, vom avea iar o stare de tensiune în societate și o mobilizare a electoratului advers social democraților.
PSD mai poate pierde voturi din cauza măsurilor pe care le au în plan, bugetul și OUG privind completurile de 5 judecători, fără a mai avea posibilitatea să ofere în acest timp scurt ”pomeni electorale” din cauza faptului că s-a ajuns la fundul sacului.
Probabil, cu cât oamenii vor realiza miza acestor alegeri, cu cât ne vom apropia de momentul votului, cu atât mai mult s-ar putea să avem o schimbare a cifrelor de la acest moment.