Hrituc.ro

Blog personal de analize politice
De ce îl atacă Băsescu pe Cioloș?

De ce îl atacă Băsescu pe Cioloș?

Campania pentru europarlamentare va fi o campanie a ”capilor de listă”. E previzibil deja, din anunțurile publice ale formațiunilor politice, că listele vor fi deschise de persoane cu notorietate, capabile să atragă cât mai mulți simpatizanți. La USR-PLUS îl vom avea pe Dacian Cioloș, Pro-România a anunțat deja că va deschide cu Victor Ponta sau Corina Crețu, PMP dă semne că va ieși pe prima poziție cu Traian Băsescu. Nume grele, trei dintre ele cu experiență îndelungată de lucru în forurile europene. E de presupus că și PSD, PNL, ALDE vor veni cu reprezentanți de calibru, încă necunoscuți în acest moment.

Campania pentru europarlamentare, cum s-a întâmplat și-n trecut, va fi dominată de agenda internă și mai puțin de marile teme europene. Electoratul din România este încă prea puțin interesat de teme majore precum: politica agricolă comună, BREXIT, armata europeană, politică externă integrată etc. Asta înseamnă că, de fapt, partidele vor folosi ”capii de listă” mai mult din rațiuni legate de prestigiu și competență. Așa încât votanții să spună: voi vota cu Băsescu (nu PMP) sau voi vota cu Cioloș (nu USR-PLUS). E mai sigur să personalizezi într-o societate tot mai puțin încrezătoare în partide politice. Din acest motiv, este de așteptat să avem o campanie care să se transforme într-un ”ring de box”, în care vor intra candidații de categorie grea.

Și, dacă ne uităm la ultimele apariții publice, vedem, de exemplu, atacurile pe care le lansează fostul președinte, Traian Băsescu, împotriva fostului premier și comisar european, Dacian Cioloș. PMP se află în sondaje la limita pragului electoral de 5% (în unele, apare cu 4%, în altele cu 6%), pe când USR-PLUS are ambiția de a lua undeva aproape de 20%. De ce PMP atacă electoratul lui Cioloș, prin Traian Băsescu? Motivele nu sunt greu de ghicit. O bună parte din foștii ”băsiști”, electoratul care l-a susținut pe Traian Băsescu în marile bătălii din 2004 până în 2012, s-a îndepărtat de figura actualului președinte, de când acesta s-a alăturat baricadei celor care acuză ”abuzurile din Justiție”. În bună măsură, acești ”radicali” (”macoviști”, cum au mai fost numiți) s-au apropiat de tabăra USR-PLUS, cea mai vocală de pe baricada ”abuzurilor împotriva Justiției”. Traian Băsescu, cu simțul politic care l-a consacrat, speră să-i convingă măcar pe o parte din acești ”migranți” din tabăra Cioloș că rămâne cel mai versat om politic și, în tot cazul, cel mai competent în materie de afaceri europene. În felul acesta, 1-3% dislocați ar fi suficient să asigure PMP atingerea pragului, dar ar îndepărta USR-PLUS de obiectivul de 20% sau chiar mai mult. Primul pas al fostului președinte este de a arunca o umbră de îndoială asupra liderului, Cioloș, omul pe care el l-a nominalizat pentru un mandat de comisar european. Al doilea pas va fi acela de a-i seduce iar pe foștii votanți, cu argumentul competenței europene.

În orice caz, se va anunța o campanie interesantă, în linii mari, un referendum anti-PSD, cu partidul aflat la guvernare în postura de încasator. Dar, pe aliniamentele anti-PSD, vom asista și la mici partide pugilistice, cum este cea între Băsescu și Cioloș.

Lasă un răspuns