Doar justiția îl poate scoate din joc pe Liviu Dragnea!
Iohannis a făcut azi o mutare politică surprinzătoare. Într-o scrisoare adresată președinților celor două camere ale Parlamentului, l-a nominalizat pe Gabriel Vlase pentru postul de director al Serviciului de Informații Externe.
Gabriel Vlase, parlamentar PSD, este absolvent al Colegiului Național de Apărare – Universitatea Națională de Apărare, al Colegiului Superior de Securitate Națională- Academia Națională de Informații și doctor în Științe Militare și Informații – Academia Națională de Informații.
Iohannis nu a comunicat pe acest subiect. Nu a avut nicio declarație de presă, nu a justificat de ce a făcut această nominalizare surprinzătoare, în acest context politic complicat.
În ultimele două zile, mai mulți lideri PSD au vorbit despre posibila suspendare a președintelui, în cazul în care acesta nu respectă decizia CCR, privind revocarea lui Koveși.
Așadar, acesta este contextul politic, pe care vine această nominalizare. Este o cedare tactică, așa cum spune USR? Președintele cedează pentru a evita o suspendare? https://www.g4media.ro/usr-nominalizarea-lui-vlase-la-sefia-sie-este-o-cedare-tactica-din-partea-lui-iohannis-pentru-a-o-putea-mentine-pe-kovesi.html
Sau această nominalizare este o încercare a lui Iohannis de a băga zâzanie în PSD, așa cum lasă să se înțeleagă Ludovic Orban? https://www.g4media.ro/ludovic-orban-despre-nominalizarea-lui-vlase-la-sie-am-convingerea-ca-dragnea-nu-este-foarte-fericit-cu-aceasta-propunere.html
În lipsa altor informații și datorită faptului că Iohannis nu a comunicat pe acest subiect, se poate specula orice. Dacă am analiza acțiunile lui Iohannis de până acum, am putea să ne ducem mai degrabă spre ipoteza – cedare tactică.
Iohannis a stat în Palatul Cotroceni, a dorit să pară deasupra partidelor, și-a asumat mai mult rolul de președinte monarh, iar PSD a tocat mărunt, mărunt. Iohannis nu a intrat în confruntare directă cu social democrații. A pierdut dreptul de a numi șeful ANCOM. Acum, CCR i-a zis că nu se poate opune revocării șefului DNA. A acceptat senin al treilea premier PSD în doar 2 ani de zile. De aceea, astăzi toată lumea spune că a ”golit de conținut” funcția prezidențială.
La învestirea lui Dăncilă, erau mulți care credeau că există un scenariu în laboratoarele Cotroceniului și că este o mișcare surpriză. Timpul le-a dovedit că a fost o greșeală și atât.
Este greu de crezut că oferirea unui post de acest gen va duce la mari certuri în interiorul PSD, la frământări interne. Chiar dacă Vlase face parte dintr-o tabără a opoziției lui Dragnea, votarea lui sau nu, se va face doar cu acordul șefului de partid. Și într-un caz și în altul numirea sau nu a lui Vlase nu poate aduce de mișcări de trupe importante în PSD.
Și asta pentru că postul nu este unul prin care deținătorul lui să poată mulțumi șefii din județe, să le aloce acestora resurse sau acces la fonduri. Este un post extrem de important pentru siguranța și securitatea țării, dar nu pentru structurile unui partid.
Ca Dragnea să fie scos din joc, trebuie să existe o grupare, care să aibă acces la resurse, pe care să le tranzacționeze, să le împartă în interiorul partidului. Liderii județeni pot să îl debarce pe Dragnea doar în condițiile în care au ceva de câștigat – acces la funcții și putere. Mulți dintre lideri au aceste lucruri în acest moment. De ce să le dea din mână și să intre într-o aventură politică?
Să ne aducem aminte momentul Grindeanu sau Tudose. Deși erau premieri în funcție, deși aveau bugetul pe mână, nu au reușit să îi reziste liderului de partid și au fost debarcați.
Acum, Iohannis cedează teren și cred că încearcă să câștige timp ca să nu fie suspendat.
Salvarea lui poate veni doar de la justiție. Dacă în 21 iunie Dragnea va fi găsit vinovat, abia atunci se va putea pune problema scoaterii lui și crearea premiselor ca în fruntea PSD să fie adusă o tabără mai puțin ostilă Cotroceniului. Până atunci, trebuie să privim adevărul în față. Liderul PSD conduce fără probleme partidul, a făcut mișcări pe care activul și le-a dorit cu orice preț – revocarea șefului DNA, schimbări la legislația penală. Mai mult de atât, mitingul de săptămâna trecută a arătat clar că partidul îi execută ordinele și se mobilizează. Faptul că au reușit să aducă 100 000 de oameni în București este principala dovadă că partidul își ascultă liderul. Nu contează cum i-au adus pe acei oameni la miting, ci doar faptul că au reușit să o facă.
2 comentarii