De ce nu există presiune publică în cazul Bode?
Am observat că foarte mulți se plâng de faptul că nu este o ”presiune publică” în cazul Bode, că societatea nu protestează activ pentru ca ministrul liberal să își dea demisia după verdictul dat de UBB.
De ce există o astfel de stare în societate, de ce nu înregistrăm reacții vehemente într-o proporție mai mare?
Orice analiză care și-ar propune să dea un răspuns la această întrebare pleacă de la mai mulți factori. O să îi luăm pe rând:
- Cazul Bode a fost un caz politizat încă de la început
Nu a fost ca în alte cazuri, când au apărut dezvăluirile în presă și scandalul s-a aprins încet, încet, plecând dintr-o zonă independentă.
Aici, demersul a început de la USR și acțiunea lor politică prezentată pe Facebook. Partidul a început să transcrie teza, să lanseze acuzații, să facă o întreagă campanie de comunicare politică.
Bineînțeles, a venit replica și atacul PNL.
Așa s-a ajuns la o temă politizată, cu punct culminant moțiunea simplă, cu Bode ”prezentând teza sa în format fizic” și cu schimburi de replici de o parte și de alta.
- Comportamentul și jocul UBB
Spre diferență de alte momente cu alți actori, în acest caz am avut un verdict care l-a absolvit pe Bode de vină. UBB a ieșit și a spus: plagiat 3%. O cifră mică, un coeficient de similitudine permis.
Primul verdict al UBB a venit la câteva zile după ce jocul politic între PNL și USR ajunsese în punctul culminant. Poate ăla a fost și momentul când „pasiunea pentru acest subiect” s-a stins pentru publicul larg.
Trebuie spus aici că UBB a reușit să ”bulverseze” pe toată lumea. Jocul de-a ”uite plagiatul, nu e plagiatul, ba e, ba nu e” făcut de UBB a produs o mare stare de confuzie și a lăsat loc unor interpretări ce pot fi folosite de actorii politici. Ba mai mult, membrii comisiei de analiză au spus că au fost ”presiuni din ambele părți”. Această recunoaștere a faptului că ”mulți voiau să îl ardă pe rug” pe Bode a întărit convingerea multora că e ”un război politic”. Așa cum am spus și la punctul unu, ”politizarea temei” a fost făcută încă de la început. UBB venit și a confirmat practic acest demers de politizare.
Din păcate, UBB pierde și ea din prestigiu și credibilitate, tocmai pentru faptul că a ”părut” că vrea să ”împace și capra și varza”, că nu judecă asemenea unui judecător independent și că se lasă atrasă într-un joc politic.
Acuzațiile lansate de Bode, că UBB a judecat după standardele din 2022 și nu după cele din 2018, momentul în care a fost scrisă teza, vin și ele să contribuie la ideea că UBB a ”tras de verdict” a forțat un pic nota, doar ca să își salveze imaginea.
Pentru un cetățean simplu, pentru unul care nu a citit teza lui Bode și care a privit doar argumentele părților, UBB a fost acel ”elev prins cu copiuța” care încearcă să o arunce sub masă. A dat titlul de doctor, a susținut că teza nu e plagiată, ca într-un final să spună că e ”profund viciată”. Pe bună dreptate, mulți dintre oamenii fără doctorate o să spună, ok, tu ditmai Universitate, când ai jucat necinstit, când i-ai dat titlul de Doctor, când ai spus că teza e ok sau când ai spus că e profund viciată?
Situația din societate
Dacă suntem corecți și nu ne ascundem după deget, o să vedem că până la Bac-ul fimat, introdus de Funeriu, am avut un obicei în societatea românească. În special, la materiile secundare, era o ”cutumă” ca elevii să fie lăsați nesupravegheați. Se strângea ”protocolul” de rigoare și profesorii erau extrem de permisivi. Nu spun că toți cei care au luat Bac-ul până în anii 2000 au copiat, dar un procent extrem de mare a făcut asta, pentru că era un ”sport național”. Iar pentru toți aceștia ”plagiatul” nu este un furt.
Este o realitate și asta a fost societatea noastră. De aceea, mulți dintre români privesc ”plagiatul” mult mai lejer, iar ei nu trebuie acuzați. Românii de rând nu pot fi acuzați, în condițiile în care ”elitele” au contribuit la un fenomen de genul ”doctori făcuți peste noapte”. Profesori universitari, politicieni și-au dat mâna și au viciat ideea de” doctorat”.
Așadar, politizarea, atitudinea UBB și situația din societate sau percepția față de ”plagiat” duc acum spre o astfel de atitudine. La toate astea, se adaugă și războiul, situația economică. Grijile pe care le au românii sunt altele și ultima problemă a omului simplu e dacă a copiat un om politic sau nu.
2 comentarii