Am văzut cu toții că PSD i-a oferit timp lui Cîțu, pentru ca acesta să obțină președinția partidului și a jucat alături de PNL în Parlament, blocând votarea moțiunii. De câteva zile, partidul lui Ciolacu nu mai oscilează între mesaje și afirmă că va vota moțiunea de cenzură, cea depusă de AUR și USR, dacă trece de CCR, sau una nouă pe care o vor depune chiar ei.
Va vota PSD moțiunea de cenzură?
Mulți dintre analiști privesc cu scepticism acest lucru, știind că și în trecut social democrații declarau una și făceau alta. În ultimul moment, apărea un eveniment ”neprevăzut” și lipseau câțiva parlamentari sau se găsea altă chichiță. Epoca Tăriceanu și a blatului PSD-PNL este dovada vie a acestui tip de joc. Doar că acum avem un context schimbat. Avem AUR în Parlament, care poate lua din electoratul PSD și avem rețelele sociale, cu ajutorul cărora se poate pune o presiune mai mare pe un partid și unde jocurile politicienilor sunt devoalate, expuse, iar publicul poate vedea ce e în spatele scenei, chiar dacă televiziunile încearcă să ascundă uneori aceste jocuri.
De asemenea, este interesant de văzut ce se va întâmpla după moțiune, dacă aceasta trece, ce joc va face PSD?
Dacă analizăm în funcție de 2 axe, interesul personal al liderilor și imagine, dacă încercăm să facem un mix între ce vor liderii de la vârf și interesul de partid, am avea următoarele situații:
- – Interesul liderilor – aceștia vor bani, putere, acces la resurse dar fără să fie expuși, fără să fie ținte.
- – Interesul de partid-imagine – consolidarea PSD, creșterea electoratului în vederea alegerilor din 2024.
Ipoteza în care PSD să ajungă la putere, în actuala configurație parlamentară, este aproape exclusă. Iohannis nu va desemna un premier social democrat, asta ar însemna prăbușirea efectivă a PNL. Cred că în actualul context, nici liderii social democrați nu își doresc cu adevărat guvernarea. Miliardele din PNRR nu vor veni fără reforme. Nu cred că PSD își dorește reforma pensiilor sau cea a salarizării din domeniul bugetar. Sa ia măsuri dure împotriva electoratului său de bază.
O variantă bună pentru PSD ar fi păstrarea coaliției de guvernare, PNL – USR. O guvernare a PNL și USR nu va fi ușoară. Partidele sunt incompatibile, vor mai avea momente grele ca cel de acum, iar reformele vor cădea în sarcina lor. Vor lua tot pasivul guvernării.
Guvern minoritar fără Cîțu. Poate ar fi varianta ideală pentru PSD. Liderii PSD ar primi pe sub masă destule avantaje, s-ar îndeplini cerințele de la axa 1 și în același timp, ar putea fi îndeplinite și condițiile pentru imaginea PSD. Stă în opoziție, crește, bazându-se pe erodarea guvernului. Ar demonstra că pot da jos un guvern, ar da un pic de sânge electoratului propriu și n-ar mai putea fi acuzați de blat cu Cîțu.
Va fi un moment greu, învestirea guvernului PNL 2, dar așa cum au votat și Guvernul Orban în plină pandemie, s-ar putea prevala de situația grea, pandemie, responsabilitate, etc.
PSD spune că vrea anticipate. Varianta poate cea mai bună pentru aceștia. Dar mingea e la Iohannis. El nu e obligat de Constituție să dizolve Parlamentul. El poate, dar n-are obligația. Pentru PNL ar fi dezastru total dacă s-ar intra în alegeri, ceea ce ne indică faptul ca probabilitatea de a avea anticipate este extrem, extrem de mică.
Așadar, PSD are 2 variante bune de joc, după demiterea lui Cîțu. De ce ar pierde PSD să îl susțină pe Cîțu, să îl lase în fruntea guvernului, când are opțiuni de joc și după acest moment?
Similare
16 comentarii