Orban, de la extaz la agonie!
Negocierile pentru formarea noului Guvern se apropie de sfârșit. S-au stabilit portofoliile care revin partidelor, numărul secretarilor de stat, modul în care se repartizează. Au mai rămas în lucru de negociat agențiile guvernamentale și nominalizarea miniștrilor.
În urma negocierilor, putem afirma că, per ansamblu, a ieșit un Guvern echilibrat din punct de vedere al reprezentării partidelor.
USR a reușit să obțină posturi importante și poate fi nominalizat ca partidul care a reușit să negocieze cel mai bine. Are ministere ”grele”, cu fonduri mari la dispoziție, cu acces direct la banii europeni. Fie că vorbim de Ministerul Fondurilor Europene, fie că vorbim de Ministerul Transporturilor, acestea pot fi structurile de lucru care pot crea plus valoare. Dacă miniștrii din fruntea lor vor performa, atunci USR va putea crește și din punct de vedere electoral.
Așteptările electoratului USR sunt mari, acesta vrea ca reprezentanții lor, trimiși în fruntea statului, să performeze și să își respecte angajamentele asumate de-a lungul acestor ani.
PNL poate fi catalogat ca marele perdant al acestor negocieri. Au obținut 9 ministere, dar Externele și Apărarea sunt ministere care sunt sub patronajul Președintelui, unde vor fi numiți doi oameni mai degrabă tehnocrați, Aurescu și Ciucă.
Liberalii se așteptau să câștige mai multe ministere ”grele” cu bani, cu resurse, pentru a putea să își mulțumească primarii din teritoriu. Faptul că a pierdut Ministerul Dezvoltării este unul dintre lucrurile extrem de imputate actualului președinte PNL Ludovic Orban.
Așteptările liberalilor au fost altele. Aceștia au văzut, de-a lungul zilelor, cum din cauza faptului că Orban trage cu dinții pentru a avea o funcție, partidul pierde la negocieri pozițiile dorite. Nu analizăm aici dacă așteptările liberalilor erau justificate sau nu, dacă se putea ajunge la altă formulă, ci încercăm să observăm modul în care a jucat Orban.
Liderul PNL, Ludovic Orban, a ajuns în mai puțin de 7 zile din eroul liberalilor în cel care a sacrificat partidul pentru orgoliul său. Orban a reușit să piardă și sprijinul Președintelui Klaus Iohannis, dar și pe cel al partidului. Chiar dacă liderii liberali vor încerca să țină ”sub capac” frământările interne, să le minimizeze, chiar dacă vor încerca să dea mesaje care să liniștească electoratul, este limpede că s-a ajuns la o ruptură mare în interiorul partidului.
Orban a ajuns eroul liberalilor după ce s-a opus desemnării lui Nicolae Ciucă pentru funcția de Prim-Ministru. Membrii partidului au văzut în Orban liderul care poate să se opună președintelui. Nici liberalii, nici șeful lor n-au luat în calcul la acel moment, dacă Ciucă ar fi fost un premier mai bun, dacă ar putea avea rezultate mai bune, mai ales în condițiile în care România va suporta două crize. Nu au analizat nici măcar dacă din punctul de vedere al imaginii PNL ar putea avea o creștere sau nu. S-au opus pentru că s-au temut că Ciucă este un ”corp străin”, nu este un membru de partid și nu gândește în logica de partid.
Orban a reușit în acest moment să își piardă sprijinul Președintelui Iohannis, care a ținut să precizeze într-o declarație publică că el nu i-a cerut niciun moment lui Orban să demisioneze din funcția de Premier, dar a salutat acest lucru și l-a găsit ca pe un gest normal, după rezultatele obținute în alegeri.
Este clar că Iohannis nu a dorit să intre într-un război cu Orban și nu a dorit să îl impună pe Ciucă, gândindu-se probabil că este mai bine pentru viitorul guvern să nu plece cu un handicap la drum, iar partidul care asigură sprijinul parlamentar să nu fie presat.
După această mișcare, liderul PNL era lăudat de militanții liberali, de activul de partid pentru curajul pe care l-a avut. Dar, Orban a reușit să facă praf acest capital de încredere și în mai puțin de o săptămână a pierdut sprijinul multor organizații puternice.
Faptul că a cedat ministere importante pentru a obține funcția de Președinte al Camerei Deputaților nu va fi un lucru uitat repede.
Partidele funcționează la fel, politicienii se bat pentru a ajunge la putere, pentru a ocupa funcții, pentru a obține acces la resurse. Orban le-a limitat accesul la putere liberalilor, atunci când a cedat ministere importante.
După o mișcare politică bună, care i-a consolidat poziția în partid, a urmat o mișcare politică execrabilă, care deschide drumul înlăturării lui Orban din funcția de Președinte PNL. În acest moment, Orban a pierdut sprijinul unei părți importante din partid, iar cel mai important lucru este că a pierdut sprijinul Cotroceniului.
Comportamentul omului politic din anii 90 a ieșit la iveală exact în momentul cel mai delicat. Orgoliul nemăsurat, cramponarea de putere și neînțelegerea realităților l-au adus pe Orban în poziția asta.
33 comentarii